CDU juhid toetavad kantslerikandidaadina Laschetit

Copy
Armin Laschet ja Markus Söder.
Armin Laschet ja Markus Söder. Foto: Imago/ScanPix

Saksa kantsleri Angela Merkeli Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) juht Armin Laschet on taganud erakonna liidrite toetuse, et saada septembrikuistel valimistel partei kantslerikandidaadiks, teatasid täna erakonna allikad.

Tavaoludes oleks 60-aastane Laschet CDU juhina olnud kindel valik juhtima enda erakonda ja selle Baieri sõsarparteid CSU-d 26. septembri valimistele, kui 16 aastat valitsust juhtinud Merkel liidukantsleri ameti maha paneb. 

Kuid koroonaviiruse pandeemia ebakindel haldamine on erakonna maine kõikuma löönud ning nii mõnigi on kutsunud Laschetit üles loobuma Kristlik-Sotsiaalse Liidu (CSU) karismaatilise 54-aastase juhi Markus Söderi kasuks. 

Esmaspäevasel partei raskekahurväe kohtumisel väljendasid CDU juhid siiski «selget toetust» Laschetile, ütles Hesseni liidumaa peaminister Volker Bouffier.

«Me peame teda äärmiselt sobivaks ja palusime tal arutada edasisi samme Markus Söderiga,» lausus Bouffier ajakirjanikele Berliinis, lisades, et erakonnad kavatsevad teha lõpliku otsuse nädala jooksul. 

Merkeli ammune liitlane 60-aastane Laschet võttis CDU juhtimise üle jaanuaris. 

Pühapäeval teatas ka Söder valmisolekust kantsleriks kandideerida. «Oleme tõdenud, et oleme mõlemad sobivad ja tahame seda,» ütles Söder, kinnitades pärast kuid kestnud spekulatsioone oma valmisolekut juhtida väiksema partei liidrina ühisnimekirja. 

Avalik-õigusliku ringhäälingu ARD hiljutises küsitluses arvas 54 protsenti sakslastest, et Söder oleks hea kandidaat, Laschetit eelistas vaid 19 protsenti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles