Koroonaviirusega nakatumise kasv mitmel pool maailmas varjutab moslemite püha kuu ramadaani alguse pidustusi, kuid erinevalt mullusest ramadaanist, mis langes kokku pandeemia algusega, tohivad inimesed enamikus riikides sel aastal vähemasti mošeed külastada.

Pärast seda, kui usuliidrid kinnitasid, et ramadaan algab täna, alustasid moslemid üle kogu maailma kuu aega kestvat paastu, kuid mitmel pool on nad silmitsi piirangutega palvetamisele ja traditsioonilistele kogunemistele.

Indoneesia pealinna Jakarta hiljuti renoveeritud Istiqlali mošee – Kagu-Aasia suurim islami pühakoda – tegi esmaspäeva õhtul uksed usklikele lahti pärast enam kui aasta aega pandeemia tõttu suletuna püsimist.

Jeruusalemma vanalinna tänavad täitusid juba eile värviliste laternate ja ramadaanikaunistustega, kui palestiinlased valmistusid võrreldes mullusega piiranguvabama püha kuu tähistamiseks. Eelmisel aastal olid palvused keelatud nii Templimäel asuvas kaljumošees kui ka Al-Aqsa mošees.

Iisrael on vaktsineerinud koroonaviiruse vastu ka Ida-Jeruusalemma palestiinlasi ning tänu sellele on Jeruusalemma vanalinna tänavatel taas elu tärkamas. «Koroonaviiruse tõttu on olukord olnu kehv nii kaupmeestele kui ka inimestele. Nüüd vaktsineerimisega on asjad paranenud,» rääkis Reutersile oste teinud Mohammad Abu Sbeih.

Kommentaarid
Copy