USA luure: Põhja-Korea võib sel aastal taasalustada tuumakatsetusi

Copy
2018. aasta mais tehtud satelliidifoto Põhja-Korea Punggye-ri tuumapolügoonist.
2018. aasta mais tehtud satelliidifoto Põhja-Korea Punggye-ri tuumapolügoonist. Foto: AP / Scanpix

Põhja-Korea võib sel aastal taasalustada tuumakatsetusi, et sundida USA presidendi Joe Bideni administratsiooni astuma dialoogi, ütlesid Ühendriikide eksperdid teisipäeval avaldatud raportis.

«Põhja-Korea liider Kim Jong-un võib astuda mitmeid agressiivseid ja potentsiaalseid destabiliseerivaid samme, et ümber kujundada piirkondlikku julgeolekukeskkonda ning tekitada lõhesid USA ja tema liitlaste vahele, see võib hõlmata tuumarelva- ja mandritevaheliste ballistiliste rakettide katsetuste taasalustamist,» ütles riiklik luuredirektoraat (DNI) raportis, mis käsitles ohte Ühendriikidele kogu maailmas.

«Meie hinnangul peab Kim tuumarelvi ülimaks heidutuseks välise sekkumise vastu ja usub, et aja jooksul saavutab ta rahvusvahelise aktsepteerimise ja austuse tuumajõuna,» märgiti raportis.

Põhja-Korea ei ole katsetanud kaugmaarakette juba rohkem kui kolm aastat ning on jätnud ukse lahti kõnelustele USA-ga Korea poolsaare tuumavabaks muutmise üle.

DNI raportis aga öeldakse, et «Kim võib kaaluda, kas taasalustada kaugmaarakettide või tuumakatsetusi sel aastal, et püüda sundida USA-d tegelema temaga Pyongyangi tingimustel».

27-leheküljeline raport käsitleb ka Iraani tuumaprogrammi ning nägi ette Iraani teisipäevase teate plaanist alustada uraani rikastamist kuni 60 protsendini. See viib islamivabariigi sammu võrra lähemale 90-protsendise rikastusastmeni, mida on vaja selleks, et uraani saaks kasutada tuumarelvades.

«Kui Teheran ei saa sanktsioonide leevendust, võivad Iraani ametnikud ilmselt kaaluda variante alates uraani rikastamisest kuni 60 protsendini ning lõpetades uue 40 megavatise raskeveereaktori väljatöötamise ja ehitamisega.»

Iraani ja maailma suurriikide vahel 2015. aastal sõlmitud tuumalepe nägi ette, et Iraan modifitseerib oma raskeveereaktori Arakis, mis on rahvusvahelise kontrolli all, et selles ei saaks toota sõjaliseks otstarbeks sobivat plutooniumi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles