USA kliimavolinik John Kerry teeb esimese visiidi Hiinasse

Copy
USA kliimaküsimuste volinik, endine välisminister John Kerry.
USA kliimaküsimuste volinik, endine välisminister John Kerry. Foto: SIPA / SCANPIX

USA kliimavolinik John Kerry külastab sel nädalal esmakordselt Hiinat, et leida Pekingiga koostöö valdkondi hoolimata kasvavatest pingetest mitmel rindel.

USA endine välisminister külastab kolmapäeval algaval reisil Shanghaid ja Lõuna-Korea pealinna Souli, kinnitas teisipäeval Ühendriikide välisministeerium.

Kerry visiit on osa ettevalmistustest president Joe Bideni virtuaalseks kliimatippkohtumiseks järgmisel nädalal, kuhu USA riigipea on kutsunud teiste seas osalema Hiina liidri Xi Jinpingi ja Vene presidendi Vladimir Putini.

Biden on teinud kliimamuutuse küsimustest tähtsa prioriteedi, seda erinevalt oma eelkäijast Donald Trumpist, kes oli tihedalt seotud fossiilkütuse tööstusega.

Kerry on juba kliimavolinikuna külastanud Euroopat, Indiat, Bangladeshi ja Araabia Ühendemiraate.

Ta märkis, et tegi Hiinaga aktiivselt tööd, pidades läbirääkimisi 2015. aasta Pariisi kliimaleppe üle, millega Biden taasühines pärast Trumpi otsust USA sellest välja viia.

Kerry sõnul on Biden rõhutanud, et Washingtonil ja Pekingil on mõnes küsimuses selged erimeelsused.

«Kuid see ei tähenda, et me peaksime eirama kriisi meie kõigi ees, mis nõuab meilt kõigilt reageerimist, ja see on kliimakriis,» ütles Kerry.

Ükski globaalne lahendus ei ole ilmselt võimalik ilma USA ja Hiinata, kelle arvele tuleb ligi pool õhku paisatavatest kasvuhoonegaasidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles