Armeenia tahab Vene sõjaväe kohaloleku suurendamist

Copy
Vene rahuvalvajad mullu detsembris Mägi-Karabahhis.
Vene rahuvalvajad mullu detsembris Mägi-Karabahhis. Foto: TASS / Scanpix

Armeenia teatas kolmapäeval, et soovib Vene sõjaväe kohalolu suurendamist ja Moskva kui julgeolekugarandi rolli tugevdamist.

Venemaa aitas novembris vahendada Armeenia ja Aserbaidžaani rahulepet Mägi-Karabahhi sõjas, mis nõudis 6000 inimese elu.

Leppega oli Armeenia sunnitud loovutama Aserbaidžaanile nii vaidlusaluse enklaavi kui selle ümbruse alad, mis olid olnud tema kontrolli all 1990. aastate sõjast alates. Kokkuleppega toodi ka piirkonda Vene rahuvalvajad.

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan ütles kolmapäeval, et tema valitsus peab läbirääkimisi Venemaa 102. sõjaväebaasi tugipunkti rajamisest Armeenia Sjunikhi piirkonda Aserbaidžaani ja Iraani piiril.

«Armeenia-Venemaa sõjaline liit on Armeenia julgeoleku tagamiseks otsustavat tähtsusega,» ütles peaminister parlamendis ning rõhutas sõjalise koostöö ja ühise õhutõrjesüsteemi tähtsust.

«Me arutame võimalust suurendada Vene sõjaväebaasi võimekust.»

Armeenia kuulub Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni (KJLO), mille eesotsas on Venemaa, kuid kuhu kuuluvad ka Valgevene ja Kesk-Aasia riigid.

See kohustab Venemaad kaitsma Armeeniat välisriigi rünnaku korral.

Armeenia suuruselt teises linna Gjumris on Vene sõjaväebaas 3000 sõduriga. Armeenia piirile Aserbaidžaani, Türgi ja Iraaniga on paigutatud Vene piirivalvurid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles