Intervjuu ⟩ NATO abipeasekretär: küberohtude maastik on tohutult mitmekesine

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Alliansi liikmesriikide teadlikkus, et küber on kaitse mõttes samasugune osa taristust, nagu gaasijuhe või energiaga varustatus, on paranenud, ütleb NATO abipeasekretär uute julgeolekuohtude alal David van Weel. 
Alliansi liikmesriikide teadlikkus, et küber on kaitse mõttes samasugune osa taristust, nagu gaasijuhe või energiaga varustatus, on paranenud, ütleb NATO abipeasekretär uute julgeolekuohtude alal David van Weel. Foto: F. Garrido-Ramirez/NATO

NATO hollandlasest abipeasekretär David van Weel peab silma peal hoidma uutel ohtudel, millega allianss kiirelt muutuvas julgeolekuolukorras vastakuti seisab.

Üks tema valdkonna suur väljakutse on küberruum, kus van Weeli sõnul muutuvad ohud aina ulatuslikumaks ja ka mitmekülgsemaks. Eesti korraldatava kõrgetasemelise Cyber Defence Pledge’i konverentsi eel antud intervjuus võrdles abipeasekretär kübersfääri ohte džungliga ja jagas mõtteid, kuidas muutustega sammu pidada.

2016. aastal lubasid NATO liikmesriikide riigi- ja valitsusjuhid hoida sammu ohtudega kübervaldkonnas. Möödunud on viis aastat, kuidas teie hinnangul sellega hakkama on saadud?

Arvan, et alates 2016. aastast on astutud hiiglaslikke samme. Meil kõigil oli kübervaldkonna kerksuse, küberkulutuste ja digiteerimise poolest erinev tase. Muidugi, erinevusi on alliansi sees tänagi, aga võib näha, et küberkaitselubadus (2016. aasta NATO tippkohtumisel antud lubadus, et küberkaitse arendamine on liikmesriikide tähtis eesmärk – M. K.) aitas kokku tuua liitlaste kogemused ja parimad praktikad, et ühist taset tõsta.

Kindlasti on see aidanud kergitada latti küberkaitsega seoses, aga ma ei ütleks, et see lubadus on selle ainus põhjus. Kübervaldkond on üldisemalt meie igapäevaelus, valitsuste lähenemises ja enda kaitsmise professionaalsuses saanud suurema tähtsuse. See on ühispingutus, mille üks osa lubadus kindlasti on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles