Macron külastab kahe aasta eest põlenud Pariisi Jumalaema kirikut

Copy
Hiiglaslik kraana Pariisi Jumalaema kiriku juures, kus jätkuvad 2019. aasta põlengu järgsed taastamis- ja ehitustööd.
Hiiglaslik kraana Pariisi Jumalaema kiriku juures, kus jätkuvad 2019. aasta põlengu järgsed taastamis- ja ehitustööd. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron külastab neljapäeval Pariisi Jumalaema kirikut, mis sai kahe aasta eest tulekahjus rängalt kannatada ja meenutab praegu ehitusplatsi.

Riigipea eesmärk on kinnitada prantslastele ja kogu maailmale, et valitsus ei ole unustanud kuulsat katedraali koroonapandeemiast hoolimata.

Macron läheb 12. sajandist pärineva Notre Dame'i kiriku restaureerimistöid üle vaatama koos ministrite, arhitektide ja tööd juhtima määratud erukindraliga.

President on lubanud taastada katedraali 2024. aastaks, kuid ametikud tunnistavad, et päris lõpule tööd selleks ajaks ei jõua. Nad vihjavad tööd aeglustanud koroonapandeemiale, aga ka probleemidele, mille tõi kaasa põlenguga ümbrusse kandunud mürgine plii.

«2024. aasta tähtajast peetakse kinni,» tsiteerib ajaleht Le Parisien neljapäeval ilmunud artiklis Macroni sõnu.

Jumalaema kiriku täielik taastamine võtab ametnike sõnul ilmselt aega veel 15-20 aastat, kuid nad lubavad, et kirik avatakse vähemalt jumalateenistusteks 2024. aasta suveks, kui Pariisis on olümpiamängud.

«Eesmärk on anda Notre Dame 2024. aastal usklikele ja külastajatele tagasi. See tähendab, et 2024. aastal peab olema võimalik katedraalis missat läbi viia,» ütles restaureerimistööde pressiesindaja Jérémie Patrier-Leitus.

Siiski on kahtlane, kas kirik suudab selleks ajaks vastu võtta 20 miljonit turisti aastas nagu enne põlengut.

2019. aasta 15. aprilli õhtul põlema läinud Jumalaema kiriku taastustööde esialgne, kindlustamise ja stabiliseerimse etapp on maksma läinud 165 miljonit eurot. Sel kevadel võeti 200 Prantsusmaa metsas maha 1000 tamme, millest tuleb kiriku ristlööv ja torn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles