USA: Eritrea peab väed Etioopiast viivitamatult välja viima

Copy
Põlenud tank maanteel Tigray regioonis.
Põlenud tank maanteel Tigray regioonis. Foto: BAZ RATNER/REUTERS

Eritrea peab Etioopiast oma väed koheselt välja viima, teatas neljapäeval USA suursaadik ÜRO juures Linda Thomas-Greenfield.

Suursaadik avaldas arvamust pärast suletud uste taga toimunud ÜRO Julgeolekunõukogu istungit Tigray kriisi teemadel.

«Meid õõvastavad muu hulgas teated vägistamistest ja muust ütlemata julmast seksuaalvägivallast, mis jätkub Etioopia põhjaosas,» ütles suursaadik.

«Eritrea väed peavad Etioopiast viivitamatult lahkuma,» toonitas Thomas-Greenfield.

Julgeolekunõukogu kohtus neljapäeval, et arutada kriisi Etioopia põhjaosas Tigray piirkonnas. Taotluse kohtumiseks esitas USA. Nõukogu kuulas muu hulgas ettekannet ÜRO humanitaarjuhilt Mark Lowcockilt, kes rääkis raskustest abi kohaletoimetamisel põgenikele.

Märtsi alguses kutsus Lowcock Eritread üles viima oma väed Tigrayst välja. Tegu oli esimese korraga, kui ÜRO kõrge ametnik kinnitas Eritrea seotust Tigrays toimuvaga.

ÜRO ametnikud Genfis on süüdistanud Eritrea relvajõude sõja- ja inimsusevastastes kuritegudes Tigrays. Eritrea on süüdistusi tõrjunud.

Neljapäevane kohtumine oli kinnine nagu ka eelmine, mis peeti 4. märtsil.

Siis olid Hiina ja Venemaa vastu ühisavalduse tegemisele, milles oleks kutsutud lõpetama vägivalda piirkonnas. Peking ja Moskva peavad Tigrays toimuvat Etioopia siseasjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles