Jeemenis on lahingud Maribi pärast nõudnud kahe päevaga 96 võitleja elu

Copy
Üks paljudest põgenikelaagritest Jeemeni Maribi linna lähedal.
Üks paljudest põgenikelaagritest Jeemeni Maribi linna lähedal. Foto: AFP / Scanpix

Jeemenis on viimase kahe päeva jooksul lahingutes Maribi pärast langenud 96 võitlejat, teatasid valitsusele ustavad komandörid reedel.

Huthi mässulised on pealetungil valitsuse viimasele kantsile riigi põhjaosas.

«Kolmapäeval ja neljapäeval sai poolte kokkupõrgetes mitmel Maribi piirkonna rindel surma 36 valitsussõdurit ja 60 mässulist,» ütles valitsusvägede allikas.

Iraani-toetatud šiiamässulised tavaliselt oma kaotusi ei avalda.

Huthid «jätkavad oma aeglast edasiliikumist Maribis ja on nüüd väga reaalne oht Kassara ja Mashjah' rinnetel linnast loodes,» ütles üks kõrge sõjaväelane AFP-le.

Maribi langemine oleks tõsine hoop Jeemeni valitsusele, mis praegu paikneb riigi lõunaosas Adenis, ja režiimi toetajale Saudi Araabiale. Samuti toob see ilmselt kaasa humanitaarkatastroofi, kuna piirkonda on saabunud mujalt vaenutegevuse eest pagenud inimesi.

Maribi ümbruses on umbes 140 põgenikelaagrit, kus elab ühtekokku kuni kaks miljonit inimest.

USA välisminister Antony Blinken on hoiatanud, et kannatused lõppevad alles siis, kui huthide ja valitsuse vahel leitakse poliitiline lahendus.

Jeemeni konfliktis on alates 2015. aastast, mil sellesse sekkusid Saudi Araabia ja tema liitlased, saanud surma kümneid tuhandeid inimesi ja miljonid on nälja künnisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles