Venemaa kutsus tihedamatele sõjalistele sidemetele Liibüaga

Copy
Liibüa väepealiku Khalifa Haftari võitlejad.
Liibüa väepealiku Khalifa Haftari võitlejad. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa tervitas reedel sõjalise koostöö uuendamist Liibüaga, kui kaitseminister Sergei Šoigu võttis Moskvas vastu Liibüa peaministri Abdulhamid Dbeibah.

Liibüa oli kaoses pea aastakümne vältel pärast seda, kui kauaaegne diktaator Muammar Gaddafi 2011. aastal kukutati ja tapeti. 

Selle aasta veebruaris jõudis Gaddafi järgne Liibüa uude arengujärku sellega, et ÜRO eestvõttel pandi ametisse üleminekuvalitsus, millel tuleb riiki juhtida kuni detsembris toimuvate valimisteni. 

«Pean teie visiiti Moskvasse esimeseks sammuks kahe riigi kaitseministeeriumide täiemahulise koostöö taastamisel,» ütles Šoigu Liibüa peaministrile.

Ministeeriumi teatel avaldas Šoigu lootust, et Vene-sõbralik liibüa rahvas saab välissekkumisega põhjustatud kriisist üle. 

Dbeibah ja Liibüa presidendinõukogu juht Mohammad Younes Menfi püüavad taasliita riigi institutsioone, mis olid lõhestunud Tripolis baseerunud ÜRO toetatud rahvusliku leppimise valitsuse (GNA) ja riigi idaosas tegutsenud väepealik Khalifa Haftari toetatud konkureeriva administratsiooni vahel. 

Moskva toetas Haftari tegevust GNA vastu ja teda on süüdistatud Wagneri rühmituse palgasõdurite saatmises Liibüasse võitlema.

Venemaa kinnitas veebruaris oma valmisolekut «konstruktiivseks» koostööks Liibüa üleminekuvalitsusega. 

Dbeibah ütles, et Liibüa vajab Moskva tuge, ning avaldas president Vladimir Putinile toetuse eest tänu. «Tahaksime anda meie koostööle uue hoo ja ehitada riikide vahel uusi sildu,» kinnitas ta Moskvas.

Venemaa peaminister Mihhail Mišustin võttis Dbeibah vastu neljapäeval ja siis kõneldi koostööst energeetika alal ning muudes valdkondades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles