ülevaade Peking eitab probleeme Hiina vaktsiinidega

Margus Parts
, toimetaja
Copy
CanSinoBIO Covid-19-vaktsiini reklaamfoto. Vaktsiini kasutatakse muuhulgas ka Ukrainas. 
CanSinoBIO Covid-19-vaktsiini reklaamfoto. Vaktsiini kasutatakse muuhulgas ka Ukrainas. Foto: Pavlo Gonchar/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Hiina haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse juhataja Gao Fu tõmbas palju tähelepanu avaldusega, et Hiina vaktsiinid ei saavuta katsetes häid tulemusi ja vajavad täiustamist. Hiljem nimetas kõrge ametnik väljaütlemist arusaamatuseks.

Gao märkis Chengdus konverentsil, et Hiina Covid-19-vaktsiinide tõhusust võiks suurendada näiteks vaktsiinide segamise teel. Teadlane lisas, et kaaluda võiks ka annuste või manustamisaja muutmist.

«Me lahendame probleemi, et praegustel vaktsiinidel ei ole katsetes väga head tulemused,» lausus Gao möödunud laupäeval. «Praegu käivad formaalsed arutelud, kas peaksime kasutama immuniseerimisel eri tooteliinide vaktsiine.»

Varsti pärast ettekannet esines Gao selgitusega, et tema tegelik eesmärk oli arutada, kuidas olemasolevate vaktsiinide tõhusust veel suurendada, sest «kõikide vaktsiinide kaitsenäitajad maailmas on mõnikord kõrged, mõnikord madalad».

«Kuidas nende tõhusust suurendada, on küsimus, mida peavad kaaluma kõik teadlased igal pool maailmas,» lausus Gao Hiina riigimeedia väljaandele Global Times.

Gao lisas, et tema varasemad kommentaarid Hiina vaktsiinide vähese tõhususe kohta on täielik arusaamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles