Parteijuhi kohalt lahkuv Castro ärgitas lugupidavale dialoogile USAga

Copy
Kuuba kommunistide liider Raúl Castro.
Kuuba kommunistide liider Raúl Castro. Foto: Reuters / Scanpix

Viimast korda Kuuba kommunistliku partei kongressi juhtiv Raúl Castro kutsus reedel üles «lugupidavale» dialoogile oma riigi ja USA vahel.

Mõistes hukka Washingtoni majandussõja Havanna vastu, väljendas Castro samas soovi «arendada Ühendriikidega lugupidavat dialoogi ja ehitada sellega üles uut tüüpi suhted».  

Ühtlasi kinnitas lahkuv parteijuht pöördumises mõnesaja delegaadi poole, et Kuuba ei kavatse loobuda revolutsiooni ja sotsialismi põhimõtetest. 

Ühendriigid on rakendanud Kuuba vastu sanktsioone alates 1962. aastast.

89-aastane Raúl Castro astub tagasi Kuuba kompartei esimese sekretäri kohalt, mis on riigis kõige mõjuvõimsam ametikoht, lõpetades sellega Castro pere kuus aastakümmet väldanud valitsemise. Tema vend Fidel suri 2016. aastal. 

Võimuohjad lähevad nüüd Miguel Díaz-Canelile, kes on juba president alates 2018. aastast, mil Castro loovutas selle osa oma täitevvõimust. 

Suhted Ühendriikidega halvenesid pärast Barack Obama aegset ajaloolist, kuid ajutist sula aastail 2014–2016 president Donald Trumpi ajal taas.  

Valge Maja pressiesindaja Jen Psaki ütles reedel, et USA ei kavanda mingit kiiret muutust oma Kuuba-poliitikas. 

«Demokraatia ja inimõiguste toetamine saab olema meie jõupingutuste keskmes,» märkis ta. 

Díaz-Canelist saab Kuuba esimene tsivilistist liider pärast Fidel Castro juhitud revolutsiooni 1950. aastatel, mis leidis aset veel enne tema sündi. 

Võimu ametlikku üleandmist on oodata kongressi neljandal ja ühtlasi viimasel päeval esmaspäeval. 

Presidendina jätkav Díaz-Canel võtab riigi üle ajal, mil riigis valitseb viimase 30 aasta rängim majanduskriis, tohutu inflatsioon ja toidunappus. 

2020. aastal kukkus riigi majandus 11 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles