Greta Thunberg toetab võitlust vaktsiiniebavõrdsusega (2)

Copy
Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Foto: Johanna Geron/REUTERS

Rootsi kliimaaktivist Greta Thunberg võttis esmapäeval sõna vaktsiiniebavõrdsuse vastu ja annetas oma fondist 100 000 eurot COVAX-i programmile, mis aitab kaitsesüstidel vähem arenenud riikidesse jõuda.

«Rahvusvaheline kogukond peaks vaktsiinide ebavõrdse jaotusega seotud tragöödia lahendamiseks palju enam ära tegema,» ütles 18-aastane Thunberg.

AFP andmetel on maailmas manustatud ligi 900 miljonit koroonavastast kaitsesüsti, mis jagunevad 206 riigi ja territooriumi vahel. 48 protsenti vaktsiiniannuseid on seni läinud kõrge sissetulekuga riikide tarbeks, kus elab 16 protsenti maailma rahvastikust.

Samal ajal on vaid 0,1 protsenti vaktsiiniannustest jõudnud 29 kõige madalama sissetulekuga riigini, kus elab kokku üheksa protsenti maailma rahvastikust. 

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ellu kutsutud COVAX-i programm on mõeldud selleks, et maailma 92 kõige vaesemat majandust saaksid doonorite abiga vaktsiinile ligipääsu. Eesmärk on vaktsineerida neis maades selle aasta lõpuks 27 protsenti elanikkonnast.

Seni on COVAX-i raames välja jagatud üle 39 miljoni vaktsiiniannuse. 

COVAX algatas neljapäeval täiendava 2 miljardi USA dollari annetamise, öeldes, et raha on vaja vaktsiiniannuste ette reserveerimiseks käesoleva aasta jooksul.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles