Tšaadi president Idriss Déby Itno valiti tagasi kuuendaks ametiajaks

Copy
President Idriss Déby Itno toetajatele lehvitamas.
President Idriss Déby Itno toetajatele lehvitamas. Foto: MARCO LONGARI/AFP

Tšaadi 68-aastane president Idriss Déby Itno valiti 11. aprillil korraldatud valimistel 79,32 toetusprotsendiga tagasi kuuendaks ametiajaks, teatas esmaspäeval keskvalimiskomisjon.

Komisjoni esimehe Kodi Mahamat Bami informatsiooni kohaselt sai endine peaminister Albert Pahimi  Padacké valimistel vaid 10,32 protsenti häältest.

Valimisaktiivsus oli 64,81 protsenti.

Déby oli kuue kandidaadi seas kindel soosik ja võistlejaid tal sama hästi kui polnudki, sest kampaania jooksul olid kõik kogunemised ja meeleavaldused keelatud või aeti laiali.

Opositsooni peamine lootus Saleh Kebzabo loobus märtsi algul kandideerimast ja  süüdistas Débyt vägivalla kasutamises vastaste heidutamiseks.

Kunagine Prantsuse Ekvatoriaal-Aafrika osa Tšaad saavutas iseseisvuse 1960. aastal.

Omaaegne sissiliider ja sõjaväelane Déby tuli võimule 1990. aastal riigipöördega ning on valitsenud kahest kukutamiskatsest hoolimata üle 30 aasta.

Teiste kandidaatide hulgas olid ekspeaminister Padacké, ametlik opositsioonijuht Félix Romadoumngar ja Tšaadi ajaloo esimene naiskandidaat Lydie Beassemda. Seitse kandidaati lükkas ülemkohus tagasi ja kolm loobus ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles