USA nimetas Venemaa kava Musta mere osas olukorra pingestamiseks (2)

Copy
Vene sõjalaev Kaliningrad Bosporuse väinas teel Mustale merele.
Vene sõjalaev Kaliningrad Bosporuse väinas teel Mustale merele. Foto: MURAD SEZER/REUTERS

USA  välisministeerium teatas esmaspäeval, et  Venemaa väidetav kava blokeerida Musta mere teatud osi oleks olukorra provotseerimata pingestamine ja võib mõjutada juurdepääsu Ukraina sadamatele.

«See kujutab endast järjekordset olukorra provotseerimata pingestamist Moskva käimasolevas Ukraina õõnestamise ja destabiliseerimise kampaanias,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price.

NATO tegi reedel samasisulise avalduse ja kutsus Venemaad üles tagama vaba ligipääs Ukraina Aasovi mere sadamatesse ja võimaldama meresõiduvabadust.

NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi pressiesindaja ütles, et Venemaa «jätkuv Krimmi, Musta mere ja Aasovi mere militariseerimine on täiendav oht Ukraina iseseisvusele, mis õõnestab laiema piirkonna stabiilsust».

Vene riigimeedia teavitas varem, et Moskva plaanib sulgeda osa Mustast merest välismaa sõja- ja ametlikele laevadele kuueks kuuks.

Seesugune samm võiks mõjutada juurdepääsu Ukraina Aasovi mere sadamatele, mis on Venemaa annekteeritud Krimmi poolsaare idatipus ühendatud Musta merega Kertši väina kaudu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles