Pandeemia andis pressivabadusele kogu maailmas ränga hoobi

Copy
Koroonapiirangute vastane meeleavaldus Saksamaal Stuttgartis. Saksamaa kaotas hea ajakirjanduskeskkonnaga riigi staatuse, kuna protestidel rünnati korduvalt ajakirjanikke.
Koroonapiirangute vastane meeleavaldus Saksamaal Stuttgartis. Saksamaa kaotas hea ajakirjanduskeskkonnaga riigi staatuse, kuna protestidel rünnati korduvalt ajakirjanikke. Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / SCANPIX

Ajakirjandusvabaduse olukord on alates koroonaviiruse pandeemia lahvatamisest järsult maailmas halvenenud ning ajakirjandust tõkestatakse täielikult või osaliselt enam kui kahes kolmandikus 180 vaadeldud riigist, selgub ühenduse Piirideta Ajakirjanikud (Reporters sans frontières – RSF) täna avaldatud iga-aastasest ajakirjandusvabaduse raportist.

Pressivabaduse indeksi põhjal on ajakirjandus 73 riigis täiesti blokeeritud või tõsiselt takistatud ning 59 riigis piiratud ehk kokku kannatavad takistuste käes vaadeldud maadest 73 protsendi ajakirjanikud.

Paljud riigid kasutavad koroonapandeemiat ajakirjanduse survestamise ettekäändena ning eriti on ajakirjanike ligipääsu infole, allikatele ja võimalustele sündmuskohalt toimuvat kajastada piiratud RSFi kohaselt Aasias, Lähis-Idas ning Euroopas.

«Ajakirjandus on parim vaktsiin desinformatsiooni vastu,» ütles RSFi peasekretär Christophe Deloire. «Kahjuks takistavad poliitilised, majanduslikud, tehnoloogilised ja mõnikord isegi kultuuritegurid liiga sageli selle tootmist ja levitamist.»

Halvima hinde ajakirjandusvabaduse indeksis said RSFilt Eritrea, Põhja-Korea, Türkmenistan, Hiina ja Djibouti.

Parim on ajakirjanduse olukord Norras, Soomes, Rootsis, Taanis ja Costa Ricas. Eesti on indeksis 15. kohal, langedes mullusega võrreldes ühe positsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles