ÜLEVAADE ⟩ Ameeriklased on hädas vaktsiinikaartide võltsijatega

Merili Arjakas
, toimetaja
Copy
Meditsiinitöötajad valmistavad ette Covid-19 vaktsiinisaamist tõendavaid kaarte enne massivaktsineerimist Washington DC-s. Seal käinud said kaardi tasuta, petjad aga võivad pöörduda eBay poole.
Meditsiinitöötajad valmistavad ette Covid-19 vaktsiinisaamist tõendavaid kaarte enne massivaktsineerimist Washington DC-s. Seal käinud said kaardi tasuta, petjad aga võivad pöörduda eBay poole. Foto: Michael Reynolds/EPA/SCANPIX

Autentne USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse (CDC) vaktsineerimiskaart vaid 10,99 dollari eest, ütleb üks eBay pakkumine. Teine lubab sama 9,49 eest. Kolmas on püüdnud jälgi hägustada ning pakub 8,99 dollari eest läbipaistvat taskut vaktsineerimiskaardi hoiustamiseks, aga selle ostjad saavad kaardi ilma mingi taskuta.

Kõik kolm pakkumist on tehtud sama konto alt, mis kuulub Chicagos töötavale apteekrile. Viimase kahe nädala jooksul on konto müünud üle saja tühja vaktsineerimiskaardi, leidis Washington Posti uurimus. Kui ajaleht müüjaga ühendust võttis, eitas too ebaseaduslikku tegevust ning ütles, et lõpetas eBay kasutamise pärast seda, kui tema salasõna ära vahetati.

Tegemist on hoogu koguva pettusega, kus ostlejatele pakutakse e-poodides, nagu eBay, Etsy ja Shopify, CDC kaarte, mis tõendavad Covid-19 vaktsiini saamist. Kaarti on pakutud ka Facebooki müügiplatvormil. Leht on trükitud ja kannab CDC pitserit, aga inimeste andmed kirjutatakse käsitsi peale, mistõttu on neid ka lihtne võltsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles