USA ekspolitseinik Chauvin mõisteti Floydi mõrvaprotsessil süüdi (6)

Copy
Endine politsiohvitser Derek Chauvin kohtus.
Endine politsiohvitser Derek Chauvin kohtus. Foto: AP/Scanpix

Endine politseinik Derek Chauvin mõisteti teisipäeval USA Minneapolise kohtus süüdi mõrvas ja tapmises seoses George Floydi surmaga mullu 25. mail.

Floydi surm põhjustas üle maailma proteste.

Intsidendist salvestatud videos surub Chauvin põlvega mustanahalise Floydi kaelale enam kui üheksa minutit. 

45-aastast Chauvini võib oodata maksimaalselt 40-aastane vangistus. Uudistekanali CNN teatel tehakse kohtuotsus teatavaks kaheksa nädala pärast.

Floydi perekonna advokaat Ben Crump tervitas vandekohtu otsust, märkides, et sellest võib saada tõuge politseireformile. «Õiglus Mustale Ameerikale on õiglus kogu Ameerikale!» ütles ta.

Minnesota osariigi justiitsminister Keith Ellison ütles, et tegu on esimese sammuga õigluse suunas.

USA suurim politseiorganisatsioon ütles kommentaaris vandekohtu otsusele, et kohtusüsteem on toiminud nii nagu peab.

President Joe Biden ütles telefonikõnes Floydi perekonnale, et tunneb vandekohtu süüdimõistva otsuse üle suurt kergendust. Ta andis ka avaliku kommentaari, kus nimetas Floydi surma päevavalgel korda saadetud mõrvaks, mis tõmbas kogu maaailmal silmaklapid eest, et näha USA süsteemse rassismi probleemi. «See on suur samm edasi Ameerika jaoks marsil õigluse poole,» sõnas ta.

Ka Briti peaminister Boris Johnson märkis, et tervitab süüdimõistvat otsust. «Minu mõtted on täna õhtul George Floydi perekonna ja sõpradega,» ütles ta.

On oodata, et kohtuotsus kaevatakse edasi. Kongressi liige Maxine Waters kutsus nädalavahetusel üles meeleavaldajaid otsusele vastu seisma, kui Chauvin vabastatakse. Kohtunik sõnas, et Chauvini kaitseadvokaadid võivad edasistes kohtuastmes kasutada tema märkusi kui ülekohtust sekkumist.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles