Stoltenberg: NATO tippkohtumine toimub 14. juunil Brüsselis

Copy
NATO peakorter Brüsselis.
NATO peakorter Brüsselis. Foto: AFP / Scanpix

 NATO liikmesriikide liidrid kohtuvad 14. juunil Brüsselis tippkohtumisel, et arutada alliansi strateegia uuendamist tegelemaks võtmetähtsusega väljakutsetega, seal hulgas Venemaa ja Hiinaga, teatas neljapäeval NATO peasekretär Jens Stoltenberg.

«See on unikaalne võimalus tugevdada NATOt kui kestliku suhte kehastust Euroopa ja Põhja-Ameerika vahel,» ütles Stoltenberg avalduses.

NATO tippkohtumisele on oodatud ka USA president Joe Biden, kellele see oleks esimene ametlik visiit Euroopasse.

«Me langetame otsuseid oma sisulise ja tulevikkuvaatava NATO 2030 tegevuskava kohta vastuseks tänastele ja homsetele väljakutsetele nagu Venemaa agressiivne käitumine, terrorismioht, küberrünnakud, uued ja häirivad tehnloogiad, kliimamuutuse julgeolekumõju ja Hiina tõus,» ütles Stoltenberg.

NATO eelmine tippkohtumine peeti 2019. aastal Londonis ja seda iseloomustasid lahkhelid alliansis, sest toonane USA president Donald Trump süüdistas liikmesriike ebapiisavates kaitsekulutustes, ja lahkus kohtumiselt enne lõppu.

Biden on kindel NATO toetaja ja tema valitsus on lubanud teiste liikmesriikidega tihedamalt konsulteerida, ehkki ka tema soovib näha partnerite kaitsekulutuste suurenemist.

Tänavune tippkohtumine peetakse olukorras, kus NATO toob väed Afganistanist välja. Bideni teatel lõpetab USA oma pikima sõja ja toob sõdurid 11. septembriks Afganistanist ära.

Stoltenberg loodab käsitleda tippkohtumisel ka ambitsioonikaid ettepanekuid NATO kohandamiseks kiiresti muutuva julgeolekukeskkonnaga, puudutada Hiina võimsuse kasvu teemat ning uutest tehnoloogiatest tehisintellektist ja küberrünnakutest tingitud probleeme.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles