NATO kinnitas Tšehhile solidaarsust vastasseisus Venemaaga

Copy
NATO lipuga meeleavaldaja Venemaa suursaatkonna lähedal Prahas.
NATO lipuga meeleavaldaja Venemaa suursaatkonna lähedal Prahas. Foto: Reuters/ScanPix

NATO liitlased kinnitasid täna Tšehhile solidaarsust süvenevas vastasseisus Venemaaga, kuid ei pakkunud ühtki ühist sammu Moskva vastu.

Pinged Tšehhi ja Venemaa suhetes on süvenenud sestpeale, kui Praha otsustas saata välja 18 Vene diplomaati  seoses kahe inimese elu nõudnud plahvatusega Tšehhi laskemoonalaos 2014. aastal, mille organiseerimises süüdistab valitsus Vene sõjaväeluuret GRU.

Venemaa vastas 20 Tšehhi diplomaadi väljasaatmisega.

Tšehhi esitas seepeale ultimaatumi, nõudes diplomaatide tagasilubamist ja ähvardades vastasel juhul veel Vene diplomaate välja saata.

Tšehhi välisminister teavitas neljapäeval NATO-t, et Praha on tuvastanud plahvatuse korraldajatena kaks Vene agenti, keda kahtlustatakse ka endise topeltagendi Sergei Skripali mürgitamises 2018. aastal Inglismaal Salisburys. 

«Liitlased väljendavad tõsist muret destabiliseerivate sammude pärast, mida Venemaa jätkab kogu Euro-Atlandi alal, seal hulgas alliansi territooriumil, ja seisavad solidaarsena Tšehhi Vabariigiga,» ütles NATO avalduses.

Tšehhi kutsus teisipäeval teisi Euroopa Liidu ja NATO liikmeid samuti Vene diplomaate välja saatma, et avaldada ühist toetust nagu Skripali mürgirünnaku ajal Suurbritanniale.

Liitlased ei näi aga soovivat rakendada Moskvale karistusmeetmeid olukorras, mis on Vene vägede Ukraina piirile koondamise tõttu niigi pinev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles