ÜLEVAADE ⟩ Maffia võis ajada Itaalia vaktsineerimiskava upakile

Berit Nuka
, toimetaja
Copy
Napolis on üks vaktsineerimiskeskus rajatud Donnaregina kaasaegse kunsti muuseumisse.
Napolis on üks vaktsineerimiskeskus rajatud Donnaregina kaasaegse kunsti muuseumisse. Foto: Salvatore Laporta / IPA / PA Images / Scanpix

Kuigi ametlikult plaanis Itaalia vaktsineerida sarnaselt enamiku riikidega esmajärjekorras eakaid, on suurem osa süste tehtud hoopis alla 60-aastastele, kellest paljudel pole mingit põhjust kiireks kaitsepookimiseks, ning võimud oletavad, et vähemalt neljas maakonnas on vaktsineerimise korraldusse sekkunud maffia.

«Kuidas on neil jultumust järjekorras ette trügida, teades, et see jätab haavatavasse olukorda kellegi teise, kes on üle 65 aasta vana ja habras ning kellel on otsene risk surra?» kurjustas mõne aja eest pressikonverentsil peaminister Mario Draghi.

Pahandamise kutsus esile olukord, kus Itaalias püsib eakate suremus Covid-19 tõttu endiselt suurena, samas kui naaberriikides, näiteks Prantsusmaal, on see kiiresti vähenenud, olgugi et üldine vaktsineerimistempo on mõlemas riigis ühesugune.

Kuigi oma roll selles on asjaolul, et Itaalia on kõige suurema eakate osakaaluga maa Euroopas, on märkimisväärne, kui paljud noored on riigis juba vaktsineeritud.

Kõige enam küsimusi tekitab Itaalia vaktsineerimisstatistikas aga miljoneid doose hõlmav grupp «teised» – hägune rühm, kuhu kuuluvad kõik vaktsiinisaajad, kes pole eakad, riskirühma liikmed ega sõjaväelased, tervishoiutöötajad või õpetajad. Neli maakonda – Lõuna-Itaalias Sitsiilia, Campania, Calabria ning põhjapiiril asuv Valle d’Aosta – paistavad silma eriti suure «teiste» hulka kuuluvate vaktsineeritutega, mis tegi valvsaks Itaalia parlamendi maffiavastase võitluse komisjoni juhi Nicola Morra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles