Meedia: Biden määratleb armeenlaste massimõrvad genotsiidiks

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: CNP/Instar/Cover Images/Scanpix

USA president Joe Biden valmistub tunnustama 1,5 miljoni armeenlase tapmist 20. sajandi algul Osmani impeeriumis genotsiidina, teatas neljapäeval Ühendriikide meedia.

Samm kahjustaks suure tõenäosusega suhteid NATO liitlase Türgiga, kes on vastu määratlusele, mille on heaks kiitnud kümned riigid, teiste seas Prantsusmaa ja Venemaa. 

Biden kuulutab oma otsuse välja ilmselt laupäeval, massimõrvade 106. aastapäeval, teatasid väljaanded New York Times ja Wall Street Journal. Veresaun algas 1915. aastal, kui Osmani impeerium oli sõjas Tsaari-Venemaaga Esimese maailmasõja ajal.

Bidenist saaks nii esimene USA riigipea, kes on armeenlaste massitapmist ametlikult genotsiidiks nimetanud. Kuigi mingeid õiguslikke tagajärgi määratlusel pole, vihastaks see tõenäoliselt Türgit, kelle hinnangul pole mingit genotsiidi olnud ja julmusi panid toime kõik asjaosalised. 

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan pidas neljapäeval koosoleku oma nõunikega, milles lubas «kaitsta tõde nende eest, kes toetavad nõndanimetatud Armeenia genotsiidi valet», teatas Erdoğani büroo, viitamata USA presidendi plaanidele. 

USA kongress tunnustas tapmised ametlikult genotsiidiks 2019. aasta detsembris korraldatud hääletusega. Enam kui sada kongresmeni kirjutas ka Bidenile, ärgitades teda genotsiidi ametlikult tunnustama. 

«Aastakümneid, kui liidrid üle terve maailma tunnustasid 20. sajandi esimest genotsiidi, Ühendriikide president vaikis,» seisis kirjas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles