Indoneesias jätkub suuroperatsioon allveelaeva leidmiseks

BNS
Copy
Allveelaeva otsingud.
Allveelaeva otsingud. Foto: AP/Scanpix

Indoneesias jätkub kiireloomuline operatsioon, et leida kadunuks jäänud allveelaev, mille pardal oli 53 inimest, enne aluse hapnikuvarude lõppemist. 

Otsinguga Bali saare ranniku lähistel ühinevad ka Austraalia ja USA. Allveelaev kadus enam kui kahe päeva eest õppuse käigus. 

Neljapäeva õhtul teatas sõjavägi, et tuvastas tugeva magnetismiga objekti 50-100 meetri sügavusel. Laevad üritavad sonaritega leida allveelaeva KRI Nanggala 402, mille hapnikuvarud peaksid kestma laupäeva varahommikuni. 

Allveelaeva sukeldumispaigas on tuvastatud õlilaik viitab võimalikule kütusepaagi kahjustusele. Samuti kardetakse, et laev võis sukelduda sügavamale kui 700 meetrit, mis on oluliselt sügavam kui see, milleks laev oli ehitatud. 

USA sõjavägi teatas neljapäeval, et otsingutega ühinevad lennumeeskonnad, Austraalia teatas kahest operatsioonile saadetud laevast. 

Teiste päästealuste seas ühineb operatsiooniga ka Singapuri allveelaevade päästmiseks mõeldud alus MV Swift Rescue.

Saksa päritolu KRI Nanggala 402 pidi viima läbi lahingmoonaga torpeedoõppuse ja küsis selle tarvis luba sukeldumiseks.

«Kui luba protseduurireeglite järgi anti, siis kaotati allveelaevaga kontakt,» teatas kaitseministeerium. 

Laevanduseksperdi Collin Kohi sõnul loodetakse, et allveelaeva hapnikupaagid ei ole saanud kahjustada. Samuti loodetakse, et kahjustada pole saanud allveelaevadel tavapäraselt süsihappegaasi määra reguleeriv tehnika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles