Burgose katedraali uksevahetusplaan tõi UNESCO ähvarduse

Postimees
Copy
Burgose katredraali uue Jumal-Isa kujutava peaukse eskiis, mille autor on kunstnik Antonio López.
Burgose katredraali uue Jumal-Isa kujutava peaukse eskiis, mille autor on kunstnik Antonio López. Foto: Burgose peapiiskopkond / AFP / Scanpix

Väiksema tähtsusega kultuurimälestisi rikkunud hobirestauraatorite tõttu korduvalt maa­ilma uudistesse jõudnud Hispaania ­seisab nüüd silmitsi ­tõsisema kunstiajaloolise vaidlusega: UNESCO ähvardab maailma­pärandi nimekirjast eemaldada Burgose Neitsi Maarja katedraali.

Pühakoda, kus paikneb rekonkista kangelase El Cidi haud, tähistab 21. juulil 800. sünnipäeva. Juubeli puhul telliti katedraalile kolm uut hiidbareljeefidega pronksust, mis pühendatud vastavalt Jumal-Isale, Jumal-Pojale ja neitsi Maarjale. Uste autor on auhinnatud 85-aastane kunstnik Antonio López ja maksumus 1,2 miljonit eurot.

UNESCO oli seniste – 1790. aastal valminud – uste asendamise vastu algusest peale. Kiriku eest vastutav Burgose peapiiskop Mario Iceta läks aga plaaniga edasi. Tema hinnangul on sajandite vältel pühakojas tehtud ja tehtavad uuendustööd märk sellest, et inimeste usk elab.

Nüüd on aga uste vahetamise vastu seisvale petitsioonile allkirja andnud 65 000 inimest ning UNESCO omalt poolt ähvardab, et võtab sellise värskenduse korral katedraali oma maailma­pärandi nimekirjast maha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles