Kanada peaminister ja tema abikaasa said AstraZeneca vaktsiinisüsti (1)

Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau pärast vaktsineerimist koos abikaasaga.
Kanada peaminister Justin Trudeau pärast vaktsineerimist koos abikaasaga. Foto: Reuters/ScanPix

Kanada peaminister Justin Trudeau sai eile esimese doosi AstraZeneca koroonavaktsiini, veendes üliharvadest, kuid tõsistest tromboosijuhtumitest hoolimata kanadalasi selle ohutuses.

Kanada liider saabus Ottawa apteeki koos oma naise Sophiega, võttis kaamerate ees särgi maha ning ütles maskis vaktsineerijale, et ootab kannatamatult kaitsesüsti.  

Kõik Kanada 10 provintsi vastutavad föderaalvalitsuse tarnitud vaktsiini manustamise eest. Enamik neist soovitavad AstraZeneca vaktsiini inimestele vanuses 40-45 eluaastat, kuid reedel teatas valitsuse tervisenõukoda, et ka alates 30. eluaastast on seda turvaline saada. 

«Nüüd, kus Ontario on kutsunud 40-aastasi ja vanemaid inimesi apteekides AstraZeneca vaktsiini saama, on nüüd ka meie kord,» lausus 49-aastane Trudeau pressikonverentsil. 

Tema abikaasa Sophia nakatus uue koroonaviirusega 2020. aasta märtsis, mistõttu pidi peasminister tollal oma Ottawa residentsis eneseisolatsiooni minema. 

«On kergendav teada, et see lihtne liigutus aitab kaitsta ennast, aga eriti kaitsta neid, keda me armastame,» lausus Trudeau reedel.  

«Seega, kui tuleb ka teie järjekord, kutsun ma teid üles leppima oma ajas kokku niipea kui võimalik,» lisas ta. 

Neljapäeva õhtul kirjutas Kanada liider Twitteris: «Parim vaktsiin teie jaoks on esimene, mida teile pakutakse.» 

Kanadas on ühtekokku heaks kiidetud neli vaktsiini. Neist AstraZenecat on praeguseks manustatud veidi üle 1,1 miljoni doosi. 

Seda saanud kanadalaste seas on registreeritud vaid neli madala trombotsüütide tasemega seotud verehüübe juhtumit, kuid kõik nad on tervenenud. Usaldamatuse tõttu AstraZeneca vastu on paljud riigid seadnud selle kasutamisele vanusepiirangud või sootuks selle manustamise peatanud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles