Tšehhi peaministrit süüdistatakse ELi raporti järel huvide konfliktis

Copy
Tšehhi peaminister Andrej Babiš.
Tšehhi peaminister Andrej Babiš. Foto: Reuters / Scanpix

Tšehhi peaminister Andrej Babiš jäi laupäeval tule alla, kui Euroopa Komisjon avaldas ülevaate, mille kohaselt sisaldab tema topeltroll poliitikuna ja ettevõtjana huvide konflikti.

Babiš on Tšehhi rikkuselt viies inimene, kellele on tulu toonud ettevõte Agrofert, mis tegeleb paljude valdkondadega alates toiduainetest ja kemikaalidest ning lõpetades meediaettevõtetega. 

Babiš kinnitab, et andis oma osaluse 2017. aasta veebruaris üle kahele fondile. Samal ajal kinnitavad dokumendid, et ta on endiselt Agroferti tegelik tulusaaja. 

Euroopa Komisjon jõudis oma lõppauditis samale järeldusele, olles seda varemalt kajastanud juba 2019. aastal avaldatud tööversioonis.

«Babišil on praegu usaldusfondide üle otsustav mõju,» leidis komisjon. Sealt edasi jõudis komisjon järeldusele, et peaministri ülesannete erapooletu ja objektiivne teostamine on ohustatud tema seotuse tõttu otsustega, mis muuhulgas mõjutavad ka Agroferti. 

«Grupi ettevõtetele ei oleks tohtinud toetusi anda,» leidis Euroopa Komisjon, pannes kahtluse alla kõik vastavad toetused alates veebruarist 2017, mil Babiš toonase rahandusministrina Agroferti fondidele üle andis. 

Babiš eitas huvide konflikti ja kirjutas Twitteris, et audit on eesmärgipäraselt manipuleeritud. «Ma olen alati seadusi täitnud,» säutsus peaminister.

Opositsioonilise Piraadipartei esimees Ivan Bartoš leidis, et Babiš peab nõudma Agrofertilt viivitamatult toetuste tagastamist Tšehhi riigile ja tema kodanikele. 

«Meie analüüsi alusel on seda 20 miljardit krooni (774 miljonit eurot),» põrutas rastapatsidega opositsioonijuht Twitteris.

Küsitluste järgi võib Bartoš oktoobris toimuvatel üldvalimistel Babiši troonilt tõugata.

Euroopa Komisjoni raport on peaministri jaoks järjekordne löök pärast seda, kui koroonaviiruse kaootiline haldamine ta valijate ebasoosingusse viis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles