Prantsuse vabatahtlikud lõpetasid 40-päevase koopaeksperimendi

Copy
Prantsuse koopaeksperimendist osavõtjad väljumas Lombrives'i koopast.
Prantsuse koopaeksperimendist osavõtjad väljumas Lombrives'i koopast. Foto: AFP / Scanpix

15-liikmeline Prantsuse vabatahtlike rühm lahkus laupäeval koopast, kus nad olid veetnud 40 päeva, et katsetada inimese kohanemist isolatsioonitingimustes.

Rühm, mida juhtis Prantsuse-Šveitsi uurija Christian Clot, tuli Prantsusmaa kaguosas Lombrives'i koopast päevavalguse kätte kell 10.30 kohaliku aja järgi. Kõik olid küll kahvatuks jäänud ja päikesevalgusest pimestatud, kuid muidu terved. 

Maa-aluses isolatsioonieksperimendis osalejad olid 27-50-aastased. Nad jätsid maha kellad, telefonid ja loomuliku valguse, vahetades kaasaegsed mugavused koopatingimuste vastu, kus oli pidevalt 12 kraadi sooja ja õhuniiskus 95 protsenti.

Rühm pidi pedaalratta abil ise elektrit tootma ja vett tuli ammutada 45 meetri sügavuselt maa alt. 

Inimese kohanemist uuriva instituudi rajaja Clot ütles, et nn. süvaeksperiment uuris inimese võimet kohaneda olukorraga, kus tavapärane aja ja ruumi võrdlusraamistik puudub. 

Uuringu eesmärk oliu muuhulgas selgitada, mis juhtub inimestega, kui nad on näiteks koroonaviiruse pärast isolatsioonis. Siiski lähevad teadlaste arvamused selle osaluseksperimendi kohta lahku.

Etienne Koechlin, ENSi (Ecole Normale Supérieure) kognitiivsete neuroteaduste labori juht, pidas uuringut läbimurdeliseks.

Seevastu Pierre-Marie Lledo riiklikust teadusuuringute keskusest CNRS ja Pasteuri instituudist märkis, et sellisel eksperimendil puudus kontrollgrupp.

Vabatahtlikud osalejad annavad saadud kogemuste selgitamiseks laupäeval pressikonverentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles