Tšaadi hunta palus Nigeri abi sissiliidri tabamiseks

Copy
N'djamena tänavatel.
N'djamena tänavatel. Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS

Tšaadi hunta palus pühapäeval Nigeri abi sissiliidri Mahamat Mahadi Ali tabamiseks, kes võimude andmetel on naaberriiki põgenenud.

«Ali põgenes pärast vihast võitlust Tšaadist Nigerisse. Tšaad nõuab Nigeri võimudelt koostööd ja solidaarsust, et hõlbustada nende sõjakurjategijate tabamist ja kohtu ette toomist,» ütles Tšaadi valitsuse eestkõneleja.

Hunta teatas enne seda, et ei pea läbirääkimisi mässulistega, kes alustasid kaks nädalat tagasi riigi põhjaosas pealetungi ja keda süüdistatakse veteranvalitseja Idriss Deby Itno tapmises.

«Praegu pole aeg mediteerimiseks ega lindpriidega läbirääkimiste pidamiseks,» ütles sõjaväenõukogu eeskõneleja Azem Bermandoa Agouna.

Mässulised oli päev varem teatanud, et on valmis järgima vaherahu.

Tšaadi tapetud presidendi ameti võttis üle tema 37-aastane poeg kindral Mahamat Idriss Deby Itno, kes nimetati teisipäeval sõjanõukogu juhina üleminekuliidriks. Kindral võttis üle vabariigi presidendi ülesanded ja tegutseb samal ajal ka relvajõudude juhina. 

Tšaadi suuremad opositsiooniparteid mõistsid sellikse asjakorralduse  kolmapäeval hukka institutsionaalse riigipöördena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles