Vene prokuratuur peatas Navalnõi sihtasutuse tegevuse (2)

Copy
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi.
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi. Foto: Reuters / Scanpix

Vene prokuratuur peatas esmaspäeval vangistatud opositsioonijuhi Aleksei Navalnõi Korruptsioonivastase Sihtasutuse (FBK) ja selle regionaalvõrgustiku tegevuse, teatas ühendus. 

Sihtasutus teatas sotsiaalmeedias, et kohus rahuldas prokuratuuri taotluse peatada ühenduse tegevus, kuni kohus otsustab, kas tunnistada sihtasutus äärmuslikuks ja see keelustada.

Prokuratuuri väitel «tegelevad need organisatsioonid liberaalsete loosungite varjus tingimuste loomisega ühiskonna ja ühiskondlik-poliitilise olukorra destabiliseerimiseks».

Samuti süüdistati sihtasutust tingimuste loomises põhiseadusliku korra aluste muutmiseks ning nimetati selle tegevust soovimatuks.

Moskva kohus kinnitas, et sihtasutuse tegevus on peatatud, kuid selgitas, et volitused otsuse langetamiseks on prokuratuuril ning kohtuotsust sihtasutuse kuulutamisest äärmuslikuks veel ei ole.

Navalõi sihtasutuse Moskva kontor teatas, et nad ei saa enam tegutseda tavapärasel viisil.

«See oleks liiga ohtlik meie töötajatele ja meie toetajatele,» öeldi teates.

Saksamaa mõistis hukka Vene prokuratuuri korralduse peatada FBK ja selle regionaalvõrgustiku tegevus. 

«Terrorismivastase võitluse vahendite kasutamine poliitiliselt soovimatute seisukohtade vastu ei ole mingil juhul ühildatav õigusriigi põhimõtetega,» ütles Saksa kantsleri Angela Merkeli kõneisik Steffen Seibert. 

Navalnõi vahistati jaanuaris, kui ta naasis Saksamaalt, kus ta oli pärast närvimürgirünnakut mitu kuud ravil viibinud.

Ta kannab karistuskoloonias 2,5-aastast vanglakaristust varasema tingimisi karistuse reeglite väidetava rikkumise eest. Kunagisi süüdistusi omastamises on ta nimetatud poliitiliselt motiveerituks.

Navalnõi pidas 31. märtsist 23. aprillini näljastreiki, nõudes sõltumatu arstiabi võimaldamist.

Venemaal on äärmuslikuks kuulutatud organisatsioonide nimekirjas 33 ühendust, nende seas Islamiriik, Al-Qaeda ja Jehoova tunnistajad.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles