Ukraina eriteenistus avalikustas osa Tšornobõli õnnetuse dokumente (2)

Copy
Hiiglasliku sarkofaagiga kaetud Tšornobõli tuumajaama 4. reaktor.
Hiiglasliku sarkofaagiga kaetud Tšornobõli tuumajaama 4. reaktor. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina julgeolekuteenistus SBU avalikustas Tšornobõli tuumajaama õnnetuse 35. aastapäeval osa oma salaarhiivi dokumente, nende seas tuumajaama direktori Viktor Brjuhanovi esimese ettekande ja jaama operaatorite läbirääkimised õnnetuse ajal. 

SBU pressiteenistuse esmaspäevase ettekande kohaselt osutavad dokumendid, et avariisid leidis tuumajaamas aset veel enne 26. aprilli 1986.

«1982. aastal toimus esimeses energiablokis märkimisväärne radioaktiivsete ainete õhku paiskamine. KGB ettekanne selle kohta lõpeb tavapäraselt: «Rakendati meetmeid paanikat tekitavate ja provokatsiooniliste kuulduste ennetamiseks.» 1984. aastal oli avariiolukord 3. ja 4. energiablokis,» seisis teates. 

Märgitakse, et 1983. aastal teavitati NSV Liidu juhtkonda, et Tšornobõli tuumajaam on NSV Liidu kõige ohtlikum, sest seal puuduvad igasugused turvavahendid.

«Avarii puhul hinnati radioaktiivsust 60 korda suuremaks kui pärast Hiroshima ja Nagasaki tuumaplahvatust,» edastas eriteenistus.

Märgitakse, et 8. juulil 1986 ilmus direktiiv, mis salastas Tšornobõli tuumaõnnetuse kõik üksikasjad: selle põhjused, purustuste iseloomu, plahvatusel õhku paisatud segu koostise, kiirgusolukorra, likvideerimistööde haarde, haigestumuse jm.

«Rohkem teavet selle avarii kohta saab kahest kogumikust «KGB Tšornobõli toimik», mille valmistasid ette SBU arhiiv ja Ukraina Rahvusliku Mälu Instituut,» edastas SBU.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles