Bulgaariat võivad ees oodata uued üldvalimised

Copy
Bulgaaria populistliku erakonna TSN juht Slavi Trifonov.
Bulgaaria populistliku erakonna TSN juht Slavi Trifonov. Foto: Reuters / Scanpix

Bulgaaria populistlik erakond TSN teatas esmaspäeval, et ka temal pole õnnestunud moodustada riigi juhtimiseks stabiilset koalitsiooni ning kutsus uutele valimistele. 

Kauaaegse peaministri Bojko Borisovi paremtsentristlik GERB tunnistas reedel, et katsed 4. aprillil toimunud valimiste järel valitsus moodustada on liiva jooksnud. 

Pärast valimistel enim hääli saanud GERBi luhtunud katset tunnistas nüüd ka TSNi juht Slavi Trifonov Facebookis, et partei pole suuteline kaasa tõmbama koalitsiooni moodustamiseks vajalikku hulka parlamendiliikmeid. 

54-aastane sõumees ja telesaatejuht, kelle partei serveeris valimistel 17,7-protsendilise toetusega üllatuse, leiab nüüd, et parim lahendus on valimisi korrata.

Trifonovi sõnul informeerib nende peaministrikandidaat, endine male maailmameister Antoaneta Stefanova, kujunenud olukorrast president Rumen Radevit.

GERB võitis valimised 27 protsendiga ja Borisov teatas, et ei taotle ise peaministrina jätkamist, nimetades kandidaadiks endise välisministri Daniel Mitovi. Mitovi katse jäi aga tulemuseta ning ta süüdistas teisi parteisid «üleolevas ja vastutustundetus» käitumises.

Usutavasti annab president Radev nüüd viimase võimaluse olukorra lahendamiseks valimistel 15 protsendiga kolmandaks platseerunud sotsialistidele, kelle väljavaated pole aga kuigi suured.

Borisovi valitsust rappisid eelmisel aastal suured korruptsioonivastased meeleavaldused. 61-aastast valitsusjuhti süüdistati onupojapoliitikas, sõltuvuses mõjukatest oligrahidest ning prokuröride ärakasutamises poliitiliste oponentide vastu. 

Tagasi üles