Politico: USA luure kaalub Hiina ja Venemaa tegevuse suuremat avalikustamist

BNS
Copy
Admiral Philip S. Davidson.
Admiral Philip S. Davidson. Foto: SIPA/Scanpix

USA luurejuhtkonnas ringleb idee vabastada saladuskatte alt ja avaldada suur hulk Venemaa ja Hiina tegevuse kohta käivat teavet seoses rühma kõrgete ohvitseride palvega osutada abi infosõjas nende kahe riigiga, kirjutab väljaanne Politico. 

Venemaa ja Hiina sammud, sealhulgas katsed kahjustada USA suhteid liitlastega ja rikkuda teiste riikide suveräänsust, tekitavad muret, märgivad kindralid, paludes oma mulluses pöördumises eriteenistustelt rohkem tõendeid, mida võitluses Venemaa ja Hiina hukatusliku käitumisega avalikustada. 

Nad märgivad, et ideedevõitluses kammitsevad neid liiga ranged saladuspiirangud.

«Kahjuks puuduvad meil jätkuvalt võimalused tõe esiletoomiseks, moonutustele vastu seismiseks, valeväidetele osutamiseks ja sündmuste õigeaegseks mõjutamiseks, et olukorda muuta,» tsiteerib väljaanne kindralite läkitust. 

«Venelased ja hiinlased on muutnud informatsiooni relvaks. See tekitab märkimisväärset muret, millele on osutanud sõjaväejuhid ja luuretöötajad. Nad vajavad õigeaegset ja asjakohast teavet pahatahtliku tegevuse esiletoomiseks ja selle vastu seismiseks,» ütles Politicole endine kaitseministri asetäitja luureküsimustes Kari Bingen kindralite pöördumise kohta.

Memo on löönud USA luurekogukonnas tugevalt laineid ja seda on nimetatud «36 tärni memoks», sest 11 neljatärnikindralist on alla kirjutanud üheksa. Üleskutse pole ultimaatum, kuid peab silmas suurte muutuste vajadust luure alal. 

Politico kirjutab, et ettepaneku pöördumise tegemiseks algatas USA India-Vaikse ookeani laevastiku juhataja admiral Philip Davidson. Praegu on läkitusel märge «ainult ametialaseks kasutamiseks». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles