Prantsusmaal vahistati Punaste Brigaadide endisi liikmeid

Copy
Arhiivifoto paigast Roomas, kus Punased Brigaadid röövisid Itaalia endise peaministri Aldo Moro.
Arhiivifoto paigast Roomas, kus Punased Brigaadid röövisid Itaalia endise peaministri Aldo Moro. Foto: AFP/SCANPIX

Prantsusmaal vahistati täna Itaalia palvel seitse endist terroristliku vasakrühmituse Punased Brigaadid liiget; presidendiameti andmeil otsitakse taga veel kolme isikut.

Teade kinnitab, et otsuse kümme inimest Itaalia palvel kinni võtta langetas president Emmanuel Macron. Itaalia on taotlenud Prantsusmaalt aastaid umbes 200 inimese väljaandmist.

Vasakäärmuslikud rühmitused külvasid Itaalias kaost 1960. aastate keskpaigast kuni 1980-ndateni. Punaseid Brigaade süüdistati sadades mõrvades, sealhulgas ka kristlike demokraatide juhi ja kahekordse endise peaministri Aldo Moro röövimises ja tapmises.

Prantsusmaa sotsialistist president François Mitterrand pakkus oma riigis Itaalia vasakradikaalidele varjupaika ega andnud neid välja, kui nad loobusid vägivallast ja neid ei süüdistatud verevalamises.

Mitterrandi doktriinina tuntud Prantsusmaa poliitika pingestas suhteid Itaaliaga aastakümneid.

Seitse vahistatud Punaste Brigaadide endist liiget ja kolm tagaotsitavat on terrorismitegudes süüdi mõistetud, kinnitas presidendiamet. 

Teates on lisatud, et Macron lähtub endiselt Mitterandi doktriinist, kuid süüdimõistetute väljaandmine on osa ammuste pingete maandamisest.

«Prantsusmaa on samuti terrorismi all kannatanud ja mõistab õigusemõistmise absoluutset vajalikkust ohvrite jaoks,» seisab avalduses.

Samuti märgitakse, et see väljaandmine peab silmas vajadust ehitada üles Euroopa, mis põhineks õigusel ja vastastikusel usaldusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles