New Delhis keelati kilekottide kasutamine

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New Delhi prügimägedel otsitakse metalli ning plastikut, mis müüakse edasi ümbertöötlusse.
New Delhi prügimägedel otsitakse metalli ning plastikut, mis müüakse edasi ümbertöötlusse. Foto: AFP / Scanpix

India pealinnas New Delhis keelati uue seadusega kilekottide kasutamine ning seaduserikkujat ootab kuni 100 000 ruupia (ligi 25 000 krooni) suurune trahv või vangistus.


9. jaanuaril vastu võetud seaduse kohaselt ähvardab mistahes paksusega polüetüleenist koti kasutajaid, müüjaid või ladustajaid karistus, vahendas Bioneer.

India ametnikud on jõudnud järeldusele, et plastikkottide täielik keelustamine koos karmide karistustega on ainus tee puhtama pealinna suunas. Karmid meetmed on loodud selleks, et inimesed kasutaksid riidest või bioplastikust kotte.

Probleem plastiksodiga on New Delhis tõsine, sest hiljutised edukama majanduse aastad on rahvale õpetanud läänelikke tarbimiskombeid, aga prügimajandus ei ole eluviisidele järgi jõudnud.

Tulemuseks on see, et kilekotid lendavad pea igal suurlinna tänaval, neid ujub vees ja nad ripuvad puude küljes ja nad ummistavad niigi kehva kanalisatsiooni. Kohalik ajakirjandus nuriseb, et riigi pealinn on vooderdatud plastikkottidega.

Karmimad meetmed võeti kasutusele, sest rahvas ignoreeris eelmist kilekotimäärust, mis keelustad nn paksud kilekotid. Lubatud olid 0,04 mm ja õhemad kotid.

Algselt lükati ettepanek kilekotid keelustada tagasi, sest valitsus pidas kilekotte «heaks ja odavaks» pakendiks, aga arvamus muutus, kui keskkonnakaitsjad rääkisid otsustajatele, et plastikkottidest umbes kanalisatsioon, tekitab soodsad tingimused näiteks malaariasääskede paljunemiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles