Paet: Venemaa üritab ebasõbralike riikide väljavalimisega ELi lõhestada (5)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Moskva ja Kreml.
Moskva ja Kreml. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Parlamendi liige ja endine välisminister Urmas Paet ütles Venemaa-teemalisel Euroopa Parlamendi täiskogu arutelul, et Euroopa Liit ja liikmesriigid peavad oma Venemaa-suunalises poliitikas ühte joont hoidma. 

«Tuhandeid kordi on kõlanud, et ELi tugevus ja mõjuvõim peituvad ühtses ELi välispoliitikas,» ütles Paet. «Seda on eriti oluline silmas pidada just suurte autoritaarsete režiimide puhul nagu Venemaa ja Hiina,» lisas ta. 

Paeti sõnul pole saladus, et Venemaa ei salli ELi ja NATO ühtsust ning on aegade jooksul püüdnud seda lõhkuda. «Värske näide sellest on Venemaa otsus lisada osad ELi ja NATO liikmed ebasõbralike riikide nimekirja,» ütles ta. 

Euroopa Liit ja liikmesriigid ei saa Paeti sõnul endale aga lubada suuri erinevusi oma välispoliitikas, seda eriti keerulistel aegadel. «Kõik Venemaa-suunalised sammud tuleb ühiselt läbi arutada, otsustada ja tegutseda,» ütles ta. «Meil on suurem võimalus mõjutada Venemaad lõpetama rahvusvahelise õiguse ning inimõiguste rikkumisi, kui Euroopa Liit suudab üles näidata ühtsust ka keerulistel aegadel,» lisas Paet. 

Tänasel täiskogu istungi arutelul keskendusid Euroopa Parlamendi liikmed Venemaa-teemalisel arutelul Aleksei Navalnõi juhtumile, Venemaa sõjalise kohaoleku suurendamisele Ukraina piiril ning rünnakule Tšehhis.  

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles