Põhja-Iiri esimene minister teatas tagasiastumisest

Copy
Arlene Foster
Arlene Foster Foto: Liam McBurney/PA

Arlene Foster teatas kolmapäeval, et lahkub Põhja-Iiri esimese ministri ja Demokraatlik-Unionistliku Partei (DUP) esimehe kohalt.

Fosteri teatel asub ta DUP juhi kohalt tagasi 28. mail ja ministriametist juuni lõpus. «Olen püüdnud juhtida parteid ja Põhja-Iirimaad eemale lõhedest ja paremale teele,» ütles ta avalduses.

Fosteri tagasiastumine sünnib kriisis, millesse on sattunud Põhja-Iiri unionistid. Kuu algul puhkesid Põhja-Iirimaal rahutused pahameelest Brexiti-järgse korralduse üle, mis kestsid üle nädala. Vähemalt 88 politseinikku sai viga.

Foster otsustas tagasi astuda, sest 75 protsenti DUP parlamendiliikmetest kirjutas alla kirjale, milles nõutakse uute parteijuhtide valimist.

Kohaliku meedia teatel tuleneb rahulolematus Fosteriga tema otsusest saata DUP liige kohtuma Iiri ametnikega, ehkki parteis ollakse seisukohal, et selliseid kohtumisi tuleks boikoteerida. DUP on unionistide suurim erakond Põhja-Iirimaal, kus on pingeid põhjustanud Brexiti-järgne «protokoll».

Jaanuaris kehtima hakanud kord hoiab provintsi sisuliselt Euroopa tolliliidus ja kaupade ühisturul, sest Euroopa Liidu ja Suurbritannia vaheline tollikontroll käib Põhja-Iiri sadamates.

Paljud unionistid leiavad, et Brexiti-järgne kord kahjustab Põhja-Iirimaa positsiooni Ühendkuningriigis ja suurendab seeläbi Iiri Vabariigiga ühinemise tõenäosust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles