Prantsuse peaminister mõistis erukindralite kaosehoiatuse hukka

Copy
Prantsusmaa peaminister Jean Castex.
Prantsusmaa peaminister Jean Castex. Foto: JACQUES WITT/SIPA/JACQUES WITT/SIPA

Prantsuse peaminister Jean Castex mõistis kolmpäeval hukka parempoolses ajakirjas avaldatud 20 erukindrali avaliku kirja, milles hoiatati kaose vallandumise eest ja vihjati, et sõjavägi võib sekkuda, kui selle ärahoidmiseks midagi ette ei võeta.

Castex taunis ka paremäärmuslaste liidri Marine Le Peni toetust kindralitele.

Kiri ilmus nädala eest ajakirjas Valeurs Actuelles, kuid äratas laiemat tähelepanu alles pärast seda, kui järgmise aasta presidendivalimistel kandideeriv Le Pen sellele toetust avaldas ja kutsus allakirjutanuid ühinema tema erakonnaga Rassemblement National (RN).

Kaitseminister Florence Parly avaldas kirja ja Le Peni sammu üle pahameelt nädala algul Twitteris.

Peaminister ütles pärast kolmapäevast valitsusistungit, et allakirjutanuid ootab karistus. Kindralid peaksid isegi pärast erruminekut täitma sõjaväes kohustuslikku vaikimisreeglit.

Erukindralid maalisid kirjas pildi lagunevast riigist, mis on kaotanud au ja võib kaotada ka iseenda.

«Olukord on tõsine. Prantsusmaa on ohus,» seisab kirjas, kus loetletakse ohte nagu islamism ja «hordid eeslinnadest», kus valitseb vaesus ja minnalaskmine. Rassismivastased püüded võivad tekitada vihkamise kogukondade vahel, hoiatavad autorid.

«Meie riigi juhid peavad leidma hädavajaliku julguse nende ohtude kõrvaldamiseks,» nõuavad erukindralid ja hoiatavad, et vastasel juhul teeb kodusõda «kasvavale kaosele lõpu».

Castex ütles, et mõistab kindlalt hukka algatuse, mis on vastuolus kõigi Prantsusmaa vabariiklike põhimõtete ning sõjaväe au ja kohustustega.

Kirjaga liitunud kindralid esindavad ainult iseennast, mitte Prantsuse sõjaväge, rõhutas ta.

«See võinuks jääda tähsusetuks seigaks, kui seda ei oleks poliitiliselt ära kasutatud... Kuidas võivad inimesed, ja iseäranis proua Le Pen, kes soovib täita kohustust riigi ees, vaadata läbi sõrmeda algatusele, mis ei välista vabariigi vastu astumist?»

Le Peni positsioon on eriti kaalukas seetõttu, et temast võib saada president Emmanuel Macroni vastaskandidaat 2022. aasta valimistel. 2017. aastal kaotas ta Macronile teises voorus.

Le Pen, kelle populaarsus on viimasel ajal tõusnud, toetas avalikult erukindraleid ning väljendas teisipäeval imestust, et nende avaldust sedavõrd pahaks pandi.

Nad on andnud end Prantsusmaa teenistusse ja isegi kui nendega nõus ei olda, on nad vähemasti austuse ära teeninud, ütles ta.

Prantsusmaal on tuhandeid erukindraleid, pöördumisele kirjutas alla 20. Ajakirja sissejuhatavas tekstis öeldakse, et allkirja andis 100 ohvitseri ja 1000 muud sõjaväelast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles