Filipiinide president keeldub patrullimise lõpetamisest Lõuna-Hiina merel

BNS
Copy
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte Foto: Reuters/ScanPix

Filipiinide presidet Rodrigo Duterte kinnitas kolmapäeval, et ta ei anna korraldust mereväe ja rannikuvalve patrullimise lõpetamiseks vaidlusalusel Lõuna-Hiina merel, rõhutades, et riigi suveräänsus nende vete üle ei ole läbirääkimiste teema.

Pinged vaidlusalustes vetes, mida peab enda omaks ka Hiina, on süvenenud, kuna Peking keeldub viima oma laevu välja Filipiinide eksklusiivsest majandustsoonist ning Manila on hoogustanud patrullimist.

Duterte on üha suureneva kodumaise surve all võtmaks jäigemat positsiooni, kuid ta ei taha ka astuda Hiinaga otsesesse vastasseisu ajal, mil ta püüab luua lähedasemaid suhteid selle majandushiiuga.

«Ma ütlen Hiinale, me ei taha probleeme, me ei taha sõda. Kuid kui te ütlete meile, et peame lahkuma - ei,» lausus Filipiinide president. Tema sõnul on Filipiinid mitmes asjas tänuvõlgu «heale sõbrale», kuid suveräänsus veeteede üle ei ole läbirääkimiseks.

«On asju, mis ei ole kompromissiks, sellised nagu tagasitõmbumine. See on raske. Ma loodan, et nad mõistavad meid, kuid mul tuleb kaitsta ka minu riigi huve,» rõhutas Duterte.

«See ei ole Hiina asi Filipiinidele öelda, mida me võime ja ei või teha meie enda vetes.»

Manila on viimastel nädalatel hoogustanud «suveräänsuspatrulle» Spratlyse saarte piirkonnas, mida peab enda omaks mitu riiki.

Peking eirab rahvusvahelise kohtu 2016. aasta otsust, mis kuulutas tema ajaloolise nõudmise suurema osa Lõuna-Hiina mere üle alusetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles