Bulgaaria saadab välja Vene diplomaadi

Copy
Bulgaaria suursaatkond Moskvas.
Bulgaaria suursaatkond Moskvas. Foto: AFP/SCANPIX

Bulgaaria välisministeerium teatas täna otsusest saata riigist välja Vene diplomaat. Päev varem olid prokurörid öelnud, et on teinud kindlaks kuue venelase seose alates 2011. aastast Bulgaaria laskemoonaladudes kärgatanud plahvatustega.

«Bulgaaria välisministeerium kuulutab veel ühe Vene diplomaadi soovimatuks isikuks,» ütles ministeerium ja soovitas Venemaal teha koostööd juurdlusega, et süüdlased välja selgitada ja kohtu ette tuua.

Varem Venemaaga tihedates sidemetes Bulgaaria on saatnud alates 2019. aasta oktoobrist välja seitse Vene diplomaati ja muud saatkonnatöötajat, kellest osa on süüdistatud spionaažis.

Kolmapäeval teatas prokuratuur, et on avastanud seose kuue Bulgaarias viibinud Vene kodaniku ja 2011.-2020. aastal laskemoonaladudes toimunud plahvatuste vahel.

Moskva omakorda süüdistab Bulgaaria ametnikke katses trumbata üle Tšehhi võime, kes süüdistavad Vene eriteenistusi 2014. aastal toimunud plahvatuses.

Tšehhi süüdistus vallandas EL-i ja Venemaa vastastikuse diplomaatide väljasaatmise laine.

Sofia sõnul võivad neli Bulgaaria plahvatust olla seotud Tšehhi plahvatusega.

Moskva eitab seotust 2014. aastal Tšehhis kahe inimese elu nõudnud Vrbětice laskemoonalao plahvatusega.

«Bulgaaria soovib säilitada Venemaaga võrdsetel alustel ja mõlemale kasulikud suhted,» ütles Bulgaaria välisministeerium neljapäeval.

Välisminister Ekaterina Zaharieva kohtus Vene suursaadikuga Sofias, lisati teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles