Palestiina valimised lükatakse edasi Ida-Jeruusalemma kaasamiseni

Copy
President Mahmoud Abbas Palestiina liidrite kohtumisel kõnelemas.
President Mahmoud Abbas Palestiina liidrite kohtumisel kõnelemas. Foto: Palestinian President Office/ZUMAPRESS.com

Palestiina Omavalitsuse president Mahmoud Abbas teatas reedel, et kauaoodatud valimised lükatakse edasi, kuni on olemas tagatised, et hääletada saab ka Iisraeli annekteeritud Ida-Jeruusalemmas, mida palestiinlased soovivad näha oma tulevase pealinnana.

«Otsustasime valimised edasi lükata, kuni Jeruusalemma jaoks on tagatised ja meie seal elavatel inimestel on võimalus kasutada oma demokraatlikku õigust,» ütles Abbas Palestiina liidrite kohtumisel.

«Me korraldame valimised siis, kui Iisrael kinnitab, et need saavad toimuda ka Ida-Jeruusalemmas,» toonitas Abbas koosolekul.

Egiptuse ametiisikud kinnitasid juba varem, et Palestiina Omavalitsus kavatseb jätta ära 15 aasta jooksul esmakordselt kavandatud valimised, tuues põhjuseks Iisraeli keeldumise lubada valimisi Ida-Jeruusalemmas.

See annab Iisraelile sisuliselt võimaluse valimised vetostada, kuid on kasulik ka Palestiina presidendi Abbasi jaoks, kelle lõhenenud liikumine Fatah kaotaks valimistel oma senise positsiooni, jäädes ilmselt alla äärmusrühmitusele Hamas.

Palestiina valimiskomisjoni sõnul peaksid 6000 Ida-Jeruusalemma valijat saama hääletada posti teel Iisraeli postkontorite kaudu, nagu varasemad kokkulepped ette näevad, kuid ülejäänud 150 000 peaksid saama hääletada kas Iisraeli nõusolekul või ilma selleta.

Väiksel vähemusel, kes vajab Iisraeli luba, ei saa ilmselt olla otsustavat mõju hääletustulemusele, kuid nende osalus on sümboolselt oluline, et hoida alal Palestiina nõuet Ida-Jeruusalemmale. Iisrael pole öelnud, kas võimaldab neil hääletada.

See aga andis Abbasile võimaluse tühistada parlamendivalimised, kus tema liikumist Fatah ilmselt ei saada edu.

Iisrael ja rahvusvaheline kogukond, mis peab Hamasi terrorirühmituseks, võib valimiste edasilükkamise või tühistamisega vaikides rahul olla.

Iisrael hõivas Ida-Jeruusalemma ning Läänekalda ja Gaza sektori 1967. aasta välksõjas. Palestiinlased peavad kõiki neid alasid oma tulevase riigi osadeks ja näevad Ida-Jeruusalemmas oma pealinna.

Iisraeli anneksiooni linna idaosas rahvusvaheline kogukond ei tunnusta. Juudiriik seevastu peab Jeruusalemma oma pealinnaks ning keelab Palestiina Omavalitsusel seal tegutseda. Linna saatus on üks seiskunud rahuprotsessi kõige teravamaid küsimusi.

Viimastel nädalatel on pinged tõusnud ning Iisraeli politseil on olnud kokkupõrkeid moslemitega, kes ei hooli püha kuu ramadaani ajal kogunemispiiranguist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles