Briti politseinik mõisteti neonatslikku gruppi kuulumise eest vangi

Copy
Neonatslikku gruppi kuulumise eest vangi mõistetud Briti politseinik Benjamin Hannam graffitit tegemas.
Neonatslikku gruppi kuulumise eest vangi mõistetud Briti politseinik Benjamin Hannam graffitit tegemas. Foto: AP / Scanpix

Suurbritannias mõisteti esmakordselt teenistuses olev politseinik süüdi neonatslikku äärmusrühmitusse kuulumise eest ning talle määrati enam kui nelja-aastane vanglakaristus.

Londoni keskkriminaalkohus mõistis aprillis 22-aastase Benjamin Hannami süüdi paremäärmuslikku rühmitusse National Action kuulumise eest. Rühmituse tegevus keelati 2016. aastal.

Hannam töötas peaaegu kaks aastat Londoni politseis kriminaalhooldajana, enne kui ta paremäärmusliku jututoa lekitatud andmebaasi kaudu avastati.

Tema vahistamine möödunud aastal tekitas küsimusi selle kohta, kuidas ta läbis julgeolekukontrolli, et pääseda Briti suurima politseijõu ridadesse.

Hannam, kes tunnistas end süüdi alaealise ebasündsa foto omamises, mõisteti süüdi ka oma kandideerimisavalduses ning kontrollankeetides valetamise eest.

Lisaks mõisteti ta süüdi kahe terroristliku dokumendi omamise eest, milles olid juhised noavõitluseks ning lõhkeseadeldise valmistamiseks.

Hannam vallandati töölt möödunud nädalal ning reedel määrati talle nelja aasta ja nelja kuu pikkune vanglakaristus.

«Loen seda, mida tegid, väga tõsiseks rikkumiseks,» lausus kohtunik Anthony Leonard Hannamile karistuse määramisel. «Kahjustasid oma pettusega avalikkuse usaldust politsei vastu.»

Pärast aastatepikkust keskendumist äärmusislamistidele suhtuvad Briti politsei ja julgeolekujõud üha tõsisemalt paremäärmusliku ohu tekkesse.

Novembris ütles Londoni politsei asekomissar Neil Basu, et koroonapandeemia-aegne sundisolatsioon lõi internetis radikaliseerumiseks «täiusliku tormi».

Basu, kes on Briti kõrgeim terrorismivastane politseiametnik, ütles, et praegu on kõige kiiremini kasvavaks ohuks paremäärmuslus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles