Viie riigi diplomaadid jätkavad Iraani tuumakõnelusi

Copy
Viini tuumakõnelustel osalevad diplomaadid.
Viini tuumakõnelustel osalevad diplomaadid. Foto: EPA / Scanpix

Hiina, Saksa, Prantsuse, Vene ja Briti kõrged diplomaadid jätkavad laupäeval kõnelusi eesmärgiga tuua USA tagasi tuumaleppesse Iraaniga.

USA Viini kõnelustel esindatud ei ole, sest eelmine president Donald Trump otsustas 2018. aastal Ühendriigid tuumaleppest välja viia. Trump taastas varem Iraanile kehtestaud sanktsioonid ja laiendas neid, et sundida Teherani suurematele järeleandmistele.

President Joe Biden tahab tuumaleppega taasühineda ja USA delegatsioon peab selleks Viinis Iraaniga kõnelusi teiste riikide vahendusel.

Kõnelustega kursis olevad USA praegused ja endised ametnikud ütlesid, et Bideni valitsus on valmis tühistama kõige rangemad Trumpi-aegsed sanktsioonid, et mõjutada Iraani leppe tingimusi taas täitma.

2015. aasta Iraani tuumalepe ehk kõikehõlmav tegevuskava (JCPOA) näeb ette Iraani sanktsioonide leevendamise, kui ta oma tuumaprogrammi koomale tõmbab.

Leppega kohustus Iraan piirama uraani rikastamist 3,67 protsendiga, kuid pärast USA leppest lahkumist hakkas ka Teheran sellest taganema ja teatas hiljuti, et on asunud rikastama uraani 60 protsendini.

Viini kõnelused algasid aprilli algul ja nüüdseks on peetud mitu kõrgetasemeliste arutelude vooru. Ekspertgrupid töötavad ettepanekute kallal, kuidas lahendada USA sanktsioonide ja Iraani leppele allumise probleem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles