Rootsi kutsus sanktsioonide tõttu välja Venemaa suursaadiku

Copy
Venemaa saatkond Stockholmis.
Venemaa saatkond Stockholmis. Foto: AFP / Scanpix

Rootsi kutsus laupäeval välja Venemaa suursaadiku Stockholmis, et avaldada protesti seoses Moskva teatatud sanktsioonidega kaheksale Euroopa Liidu kodanikule, nende seas ühele Rootsi teadlasele.

Rootsi välisministeeriumi kõneisik Mats Samuelsson ütles AFPle, et «erinevalt ELi sanktsioonidest on Venemaa sanktsioonid meelevaldsed, õiguslikult ebaselged ja poliitiliste motiivide väljendus».

Venemaa musta nimekirja sattunud kaheksa ELi kodaniku seas on Rootsi Kaitseuuringute Agentuuri (FOI) toksiliste ainete labori juhataja Åsa Scott. See labor aitas kinnitada, et Vene opositsioonijuhti Aleksei Navalnõid mürgitati eelmisel aastal närvimürgiga Novitšok.

FOI peadirektor Jens Mattson ütles, et on «täiesti vastuvõetamatu, et Venemaa kehtestab alusetuid sanktsioone teadlase vastu, kes teeb oma tööd».

«Sanktsioonid ei mõjuta instituudi tööd,» rõhutas Mattson avalduses.

Venemaa musta nimekirja kanti reedel ka Läti riikliku meedianõukogu esimees Ivars Āboliņš, Läti riigikeele keskuse direktor Māris Baltiņš, Prantsusmaa delegatsiooni liige Euroopa Nõukogu Parlamentaarsel Assambleel Jacques Maire, Berliini peaprokurör Jörg Raupach, Euroopa Parlamendi esimees David Maria Sassoli, Eesti keeleinspektsiooni peadirektor Ilmar Tomusk ning Euroopa Komisjoni väärtuste ja läbipaistvuse valdkonna asepresident Věra Jourová.

Euroopa Liit nimetas reedel Venemaa sammu vastuvõetamatuks ning ütles, et «jätab endale õiguse rakendada vastusammuna kohaseid meetmeid».

Rootsi väljendas kahetsust, et «Venemaa on valinud suhete edasise halvendamise ELiga».

«Me suhtume demokraatia, inimõiguste ja õigusriiki olukorra halvenemisse Venemaal väga tõsiselt,» rõhutas Rootsi välisministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles