Põhja-Korea nimetas USA diplomaatiat võltsiks (1)

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un. Foto: Reuters/ScanPix

USA diplomaatiat võltsiks nimetanud Põhja-Korea lükkas pühapäeval raevukalt tagasi mõtte diplomaatilistest kõnelustest tuumadesarmeerimise üle, milleks Bideni administratsioon ütles end avatud olevat.

Põhja-Korea välisministeeriumi sõnul tahavad Ühendriigid diplomaatia «võltsi sildiga» varjata oma vaenulikke samme. Ministeerium hoiatas ühtlasi president Joe Bidenit, et too tegi suure vea oma «aegunud» hoiakuga Pyongyangi suhtes.

Uudisteagentuuri KCNA vahendatud avalduses süüdistas ministeerium Bidenit ka Kim Jong-uni solvamises, lisades: «Me oleme USA-d piisavalt hoiatanud, mõistmaks, et ta saab haiget, kui meid provotseerib.»

Biden ütles kolmapäeval oma pöördumises kongressi poole, et kasutab Põhja-Korea tuumaambitsioonide ohjeldamiseks nii diplomaatiat kui ranget heidutust.

«Meie eesmärk on muuta Korea poolsaar täielikult tuumarelvavabaks,» märkis Bideni pressiesindaja Jen Psaki reedel ajakirjanikele.

USA poliitika Põhja-Korea suhtes on tema sõnul kalibreeritud ja praktiline ning avatud diplomaatiale.

Psaki ei viidanud, mis laadi diplomaatilist algatust võiks see tähendada, kuid märkis, et Biden on õppinud eelmiste administratsioonide kogemustest, kes on pidanud aastakümneid toime tulema Põhja-Korea diktatuuri või viimastel aastatel selle kasvava tuumaarsenaliga.

Washington ei keskendu «suurele tehingule», ütles ta, viidates ilmselt kõikehõlmavale kokkuleppele, mille saavutamist Donald Trump Põhja-Korea juhi Kim Jong-uniga kohtudes algselt võimalikuks pidas.

Samuti ei järgiks Valge Maja Barack Obama eelistatud distantseeritumat lähenemist, mida nimetatakse «strateegiliseks kannatlikkuseks», ütles Psaki.

21. mail Ühendriikidesse saabuv Lõuna-Korea president Moon Jae-in on ärgitanud Bidenit Kimiga tuumadesarmeerimise teemal vahetult suhtlema.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles