Iraani TV teatas väidetavast vangide vabastamise kokkuleppest, Lääs eitab seda

Copy
Briti-Iraani abitöötaja Nazanin Zaghari-Ratcliffe'i abikaasa ja tütar avaldamas meelt Iraani saatkonna juures Londonis.
Briti-Iraani abitöötaja Nazanin Zaghari-Ratcliffe'i abikaasa ja tütar avaldamas meelt Iraani saatkonna juures Londonis. Foto: Reuters / Scanpix

Iraan kavatseb vahetuskaubana USA-lt ja Suurbritannialt tulevate miljardite dollarite eest vabaks lasta Läänega seotud vange, teatas islamivabariigi televisioon pühapäeval.

Lääneriigid eitavad sellise kokkuleppe olemasolu.

Iraani riigitelevisioon tsiteeris tundmatuks jääda soovinud ametnikku ning on viidanud, et islamivabariigi kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei peab peatselt «tähtsa kõne».

Telekanal viitas ametniku sõnadele, et USA ja Teherani kokkulepe hõlmab vangide vahetamist selle eest, kui vabastatakse Iraani seitse miljardit dollarit, mis on külmutatud.

Samuti tsiteeris telekanal väidet, mille alusel on Ühendkuningriik valmis maksma 400 miljonit naela (460 miljonit eurot) Briti-Iraani topeltkodakondsusega Nazanin Zaghari-Ratcliffe'i vabastamise eest.

USA välisministeeriumi kõneisik Ned Price tõrjus koheselt Iraani televisiooni teate.

«Teated, et saavutati vangide vabastamise lepe, ei vasta tõele,» ütles ta.

Teadaolevalt on Iraanis vangis neli ameeriklast.

Briti välisministeerium ütles, et London jätkab võimaluste otsimist aastakümnete taguse võlaküsimuse lahendamiseks ja ei kommenteeri seda teemat, kuna arutelud jätkuvad.

Eelmisel nädalal teatati, et viieaastase vanglakaristuse kandnud Zaghari-Ratcliffe peab uue süüdistuse alusel veel aastaks vangi jääma.

Zaghari-Ratcliffe peeti kinni 2016. aastal, kui ta oli tulnud koolivaheajal tütrega perekonda külastama, ning mõisteti süüdi vandenõus režiimi kukutamiseks.

Abikaasa Richard Ratcliffe'i sõnul hoitakse tema naist, kes töötas tollal Thomson Reutersi Fondis, pantvangis pikaleveninud diplomaatilise vaidluse pärast Teherani ja Londoni vahel.

Iraan maksis 40 aasta eest Suurbritanniale 400 miljonit naela, mille eest pidi saama 1500 Chieftaini tanki. Kui aga šahh Reza Pahlavi 1979. aastal kukutati, keeldusid britid tekkinud islamivabariigile tanke tarnimast, kuid raha ka ei tagastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles