Suurbritannia pakub G7le Venemaa valede ümberlükkamismehhanismi

Copy
Briti välisminister Dominic Raab.
Briti välisminister Dominic Raab. Foto: ZUMAPRESS.com / Scanpix

G7 riigid tegelevad algaval nädalal Ühendkuningriigi ettepanekuga töötada välja kiire vastusmehhanism Venemaalt lähtuva väärteabe ümberlükkamiseks, ütles Briti välisminister Dominic Raab pühapäeval.

Raab võõrustab G7 välisministreid alates esmaspäevast ja tegemist on rikaste riikide klubi esimese silmast silma kohtumisega kahe aasta jooksul, et arutada seoses Ukrainaga tekkinud pingeid.

Välisminister ütles ajakirjanikele, et Suurbritannia pakub Vene valedele, propagandale ja võltsuudistele vastamiseks välja «kiire ümberlükkamismehhanismi».

Raabil on kavas tutvustada Briti välisministeeriumi rahastatud uuringut, mis näitab, kuidas trollide võrgustik on sihikule võtnud demokraatlike riikide üleriigilised ajalehed, et saavutada Moskva-meelsete vaadete levitamine, kinnitas ajaleht Sunday Times.

«Vene-meelsed trollid postitavad kommentaare Ukraina ja teiste piirkondade kohta, seda nii siinse arvamuse mõjutamiseks kui ka ärakasutamiseks Vene meedias,» ütles Raab ajalehele.

«See on hea näide tavapärasest võitlusest, milles me oleme. Kutsume suurriigid kokku, et kaitsta avatud ühiskondi,» lisas Raab.

Lääne luure on süüdistanud trollide sotsiaalmeedias kasutamises ka Hiinat, eriti selliste teemade puhul, nagu uiguurid ja olukord Xinjiangis.

Raab ei kirjeldanud uut ümberlükkamismehhanismi lähemalt ja Briti välisministeerium pole AFP päringule seni vastanud.

Briti välisministeerium teatas laupäeval, et BBC World Service saab täiendava rahastuse kaheksa miljonit naela (9,2 miljonit eurot), et aidata võidelda väärteabe ja ebatäpsete uudiste levitamise vastu kogu maailmas.

«Kui maailm võitleb jätkuvalt Covidi pandeemiaga, on World Service'i positiivne roll usaldusväärsete, erapooletute uudiste edastamisel tähtsam kui kunagi varem,» märkis BBC peadirektor Tim Davie.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles