Süüria president kuulutas enne valimisi välja järjekordse amnestia

Copy
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad Foto: -/AFP

Süüria president Bashar al-Assad andis pühapäeval välja määruse, mis lubab vabastada vangid, nende seas terroritegude toimepanijad ja kaasosalised, edastas riiklik uudisteagentuur.

Üldamnestia tuleb mõni nädal enne 26. mai presidendivalimisi, mille puhul usutakse, et Assad võtab endale neljanda ametiaja ja võidab teised valimised kümme aastat kestnud kodusõja vältel.

Agentuur SANA avaldas presidendi määruse, kuid ei täpsustanud, kui paljusid vange amnestia puudutab.

Amnestia tagab armuandmise enne 2. maid 2021 toime pandud kuritegude puhul, kaasa arvatud terrorismikuriteod. Määrus puudutab ka 2012. aasta terrorismiga seotud tegusid. Süüria võimud kasutavad sõna «terrorism» mässuliste ja režiimivastaste aktivistide tegevuse puhul.

Teksti kohaselt ei puuduta amnestia neid, kes on süüdi mõistetud surmaga lõppenud terrorismis. Narkokaubitsejad, smugeldajad ja maksudest kõrvalehoidmise eest karistatud saavad amnestiast osa vaid siis, kui nad maksavad selleks ette nähtud trahvi.

Amnestia hõlmab ka väejooksikuid, kui nad endast kolme kuu jooksul märku annavad. Kodumaalt pagenud väejooksikud saavad selleks aega kuus kuud. Veel puudutab amnestia ravimatute haigustega üle 70-aastaseid kinnipeetavaid ja inimröövijaid, kui nad oma pantvangid kümne päeva jooksul vabastavad.

Sarnased amnestiad on olnud 2018. ja 2019. aastal, samuti 2014. aastal, mil Assad sai võidu vastuolulistel valimistel, kus sai osaleda üksnes valitsuse kontrolli all olnud aladel.

Alates 2011. aastast on Süüria kodusõjas tapetud üle 380 000 inimese ja miljonid on olnud sunnitud oma kodudest lahkuma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles