USA välisminister ja Tšehhi peaminister arutasid Venemaaga seotut

Copy
Antony Blinken
Antony Blinken Foto: BEN STANSALL/AFP

USA välisminister Antony Blinken pidas pühapäeval telefonivestluse Tšehhi peaministri Andrej Babišiga ning avaldas Tšehhi Vabariigile toetust vastuseisus Venemaa tegevusele, kinnitas ministeeriumi pressiesindaja.

«Ta rõhutas USA solidaarsust Tšehhi Vabariigiga seoses julge reageerimisega Venemaa õõnestavatele ja surma toonud tegevustele Tšehhi pinnal,» vahendas Ned Price avalikkusele Blinkeni sõnumit Babišile.

«Välisminister Blinken ja peaminister Babiš nägid vajadust hoida ühtsust ja otsustavust, et vastata Venemaa destabiliseerivatele tegevustele,» märgib pressiteade.

Samuti öeldakse, et Tšehhi võimude otsused jätta Vene riigiettevõte Rosatom kõrvale Dukovany tuumajaama hankelt ja kärpida olulisel määral Vene luure kohalolekut Prahas tuleb kasuks nii Tšehhi kui ka kogu NATO julgeolekule.

Tšehhi Vabariik teatas 17. aprillil otsusest saata riigist välja 18 Vene diplomaati. Praha hinnangul oli tegemist diplomaatia kattevarjus toimetanud luurajatega.

Tšehhi võimud kinnitasid, et neil on selgeid tõendeid, mis seovad GRU töötajad Vrbětice laskemoonalao plahvatusega 2014. aastal, milles hukkus kaks inimest.

Samal põhjusel kõrvaldati Rosatom Dukovany tuumajaama hankekonkursilt.

Seejärel kuulutas Vene välisministeerium soovimatuteks isikuteks 20 Tšehhi saatkonna töötajat Moskvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles