Tšaadi hunta määras ametisse üleminekuvalitsuse

Copy
Kindral Mahamat Idriss Deby.
Kindral Mahamat Idriss Deby. Foto: BRAHIM ADJI/AFP

Eelmisel kuul pärast riigi kauaaegse liidri Idriss Déby Itno surma võimu võtnud Tšaadi hunta määras pühapäeval ametisse üleminekuvalitsuse, teatas armee eestkõneleja.

Deby 37-aastane poeg Mahamat nimetas 40 ministrist ja aseministrist koosneva valitsuse ning lõi uue riikliku lepitusministeeriumi, ütles sõjaväe pressiesindaja televisioonis edastatud teadaandes.

Kauaaegset opositsioonipoliitikut Saleh Kebzabot üleminekuvalitsusse ei nimetatud, kuid ta tegi avalduse, milles ütles, et tunnistab valitsust. Kaks Kebzaboti partei liiget said ministriportfellid.

Teine tuntud opositsioonitegelane Mahamat Ahmat Alhabo sai justiitsministriks.

Tšaadi sõjaväehunta teatas varem päeval, et tühistas öise liikumiskeelu, mis kehtestati pärast riigipea ootamatut surma ja tema poja Mahamati nimetamist sõjanõukogu juhiks.

Öine liikumiskeeld kella kuuest õhtul kella viieni hommikul kehtestati 20. aprillil, kui anti teada, et Déby Itno suri lahingus riigi põhjaosa mässuliste vastu saadud haavadesse. Hiljem nihutati komandanditunni algusaega kella kaheksale õhtul.

Sõjanõukogu kõneisiku Azem Bermandoa Agouna allkirjaga määruses öeldakse, et liikumiskeelt tühistati pärast seda, kui anti hinnang sõjanõukogu astutud esialgsetele sammudele ja julgeolekuolukorrale.

Déby valitses Tšaadi 30 aastat raudse rusikaga, kuid oli Lääne liitlane džihadistide vastastes operatsioonides Sahelis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles