Biden meenutas Afganistanist lahkumisega seoses Osama bin Ladeni tapmist

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

USA president Joe Biden kasutas pühapäeval maailma kunagise esiterroristi Osama bin Ladeni tapmise kümnendat aastapäeva kinnitamaks oma kavatsust väed Afganistanist koju tuua.

«See oli hetk, mida ma ei unusta kunagi. Järgnesime bin Ladenile nii-öelda põrgu väravateni ja saime ta kätte. Pidasime lubadust kõigile neile, kes kaotasid 11. septembril lähedased ehk seda, et me ei unusta kunagi kaotatuid ja Ühendriigid ei kõhkle kunagi oma pühendumuses takistada järjekordseid rünnakuid meie kodumaa vastu,» ütles Biden Valges Maja poolt edastatud avalduses.

«Al-Qaeda on Afganistanis praeguseks tugevasti allakäinud. Kuid USA jääb valvsaks kogu maailma terrorirühmituste ohu suhtes. Jätkame kõigi Afganistanist tulenevate ohtude jälgimist ja tõkestamist. Teeme koostööd liitlaste ja partneritega kogu maailmas, et võidelda terrorismiohtude vastu,» lubas president.

USA alustas laupäeval ametlikult viimaste sõdurite Afganistanist välja viimist, lõpetades oma pikima sõja, kuid jättes Afganistani silmitsi ebakindla tulevikuga Talibani varjus.

USA ametnikud Afganistanis ütlevad, et vägede väljaviimine juba käib ja läheb 1. mail lihtsalt edasi. Washington rõhutab aga seda tähtaega, sest 2020. aastal lepiti Talibaniga kokku, et väed viiakse välja 1. maiks.

Ka NATO alustas oma vägede väljaviimist neljapäeval ning taevas Kabuli ja pealinna lähedal asuva Bagrami õhujõudude baasi kohal sagib ühe rohkem helikoptereid.

Ühendriigid on otsustanud 20-aastase Afganistanis viibimise lõpetada hoolimata sellest, et rahulepet valitsuse ja Talibani vahel ei ole ja lahingud maapiirkondades jätkuvad.

Reede õhtul sai Logari provintsi pealinnas Pul-e-Alamis autopommiplahvatuses surma vähemalt 21 ja viga 100 inimest.

USA president Joe Biden teatas märtsis, et «igavene sõda» lõpetatakse ja Afganistani jäänud 2500 Ameerika sõdurit viiakse välja 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute 20. aastapäevaks.

«Kohutav rünnak 20 aasta eest ei ole põhjenduseks, et me peaksime jääma sinna 2021. aastal,» sõnas president.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles